Antonio Balmón

Alcalde de Cornellà de Llobregat

Si preguntem al ChatGPT què és Cornellà, segurament ens dirà que és un municipi de la província de Barcelona i ens donarà probablement algunes da- des sobre la seva població, el territori que ocupa, quina és la seva activitat econòmica predominant… però el que no ens descriurà és el tarannà dels seus ciutadans, els valors que defensem, i molt menys que es tracta d’una ciutat humanista. Perquè fa molts anys que treballem per aquesta Cornellà humana que estem construint.

A Cornellà no donem l’esquena a l’avenç intel·ligent. Cornellà s’alia amb les noves tecnologies i avança en la seva pròpia avinguda del coneixement, però, sense oblidar el progrés moral, el cara a cara, el palpar de les coses.

Precisament aquest dualisme intel·ligència artificial versus humanisme és l’eix central de l’edició del Cornellà Creació Fòrum d’aquest any. Els esdeveni- ments programats ens ajudaran a reflexionar i ens donaran les pautes per debatre. Perquè el món sencer ho està fent sense estar exempt de polèmi- ques. Mentre Europa es troba embrancada en la regulació de la IA, altres professionals del sector firmen una carta oberta demanant la suspensió dels majors projectes d’intel·ligència artificial, pausa no aconseguida i que, per si no n’hi hagués prou, els mateixos que la demanaven són els que continuen avançant. Vertigen, em produeix vertigen.

Per tot això, a Cornellà recorrem al seny. Protegir el coneixement no ha d’estar renyit amb salvaguardar els nostres valors. Sense garantir el progrés moral i humà no aconseguirem impulsar tots els altres fonaments de la nostra socie- tat. Ciència i humanisme sempre han anat de la mà. A Cornellà, ho entenem així, una Cornellà moral que va de la mà d’una Cornellà moderna, tecnològica, sempre al dia.

I si volem estar al dia, cal formar-se. Comptem amb projectes i entitats que treballen contra la bretxa digital donant eines als ciutadans per inserir-se en l’evolució tecnològica. Estar preparats és l’única manera de poder formular un esperit crític en aquesta voràgine que suposa la intel·ligència artificial.

El debat està servit i en quin lloc millor que en el Cornellà Creació Fòrum que sempre s’ha caracteritzat per obrir una finestra a l’exterior. I un any més, aquesta edició no seria realitat sense el suport de tots els patrocinadors. Espe- cialment, gràcies al suport d’Aigües de Barcelona, una entitat que aposta per la transformació tecnològica en reptes com l’emergència climàtica o l’escasse- tat hídrica de gran impacte en la qualitat de vida de les persones.

Perquè no ens podem oblidar del valor de les persones.