cornellà creació

El CCF s’acomiada de 2018 parlant de migració vista com a oportunitat a l’Europa del s. XXI 

 

…………………………

Raquel Vázquez, advocada especialista en Dret Penal Internacional:
Protegir els drets humans a nivell global és apostar pel futur de la societat

Òscar Camps, director de Proactiva Open Arms:
No els abandonarem, ni en terra ni en el mar

Alexandra Mitjans, codirectora d’Ashoka Espanya:
Veient oportunitats sistemàtiques on tothom veu problemes

La societat veu el moviment migratori com una crisi en termes generals, què està passant? Què estem fent malament? Aquesta i altres reflexions han sigut els fils conductors d’El Debat del Cornellà Creació Fòrum protagonitzat per Raquel Vázquez, Òscar Camps i Alexandra Mitjans avui en L’Auditori de Cornellà.

Cadascú dels nostres convidats ens ha situat en el context en què hi treballa. Raquel Vázquez és advocada investigadora de crims internacionals. Integra el projecte ‘EyeWitness to Atrocities’ en el qual, a través de la tecnologia digital es persegueixen crims de guerra i de lesa humanitat.  En la seva intervenció explica com protegir els drets humans pot ser sinònim d’apostar pel futur de la societat. Vázquez alerta de com s’estén a través de generacions la impunitat per abusos que tenen lloc en zones de conflicte armat i adverteix que es tanquen fronteres sense pensar en les causes profundes d’arrel. Calen solucions que reforcin els pilars d’una societat i no canvis a nivell cosmètic o temporal. S’ha de trobar un equilibri entre solucions sòlides a llarg termini i la immediatesa que demanden moltes situacions actuals, adverteix.

Per la seva banda, Òscar Camps, al capdavant de l’ONG Proactiva Open Arms centra la seva exposició en el que viuen aquestes persones quan emprenen el viatge més perillós de les seves vides. Tot just acaben de retirar-se de l’Estret de Gibraltar i estan acabant de perfilar la tornada al Mediterrani Central, concretament a la ruta de Líbia a Itàlia. Per Camps, Europa s’ha convertit en una fortalesa que està perdent els valors i tots els drets adquirits. Les ONG’s de salvament marítim estan rescatant també la moral europea. El fundador d’Open Arms considera que tots som responsables. No hem de mirar cap a una altra banda, hem de lluitar pel món que volem en el qual es defensin els drets humans.

Per últim, Alexandra Mitjans que codirigeix la major xarxa internacional d’Emprenedors Socials Innovadors, transmet en la seva intervenció la visió de la migració massiva com a catalitzadora d’emprenedoria. En general es parla de migració i del moviment de refugiats vist com a un problema, una crisi sense solució. Des de la nostra perspectiva ho veiem de forma diferent, veiem esperança, solucions, una oportunitat tremenda per a la innovació social. Des d’Ashoka s’aposta per construir espais col·laboratius amb el compromís de tots, construint una societat de ciutadans que siguin actors del canvi (concepte changemarkers). Treballar en comú per crear un nou marc per al canvi.

‘El Debat’ d’avui aposta així per una nova visió, per fer de la migració una oportunitat, per aconseguir un canvi de perspectiva que remogui les consciències.

 

Cornellà de Llobregat, 9 de novembre de 2018

 

Comparteix-lo: