cornellà creació

Juan Luis Cebrián, periodista i president d’Honor d’El País

“La confusió i el desordre que afecten la política espanyola s’inscriuen en un marc general i responen a fenòmens no característics exclusivament del nostre país”

…………………………

Avui ens ha visitat Juan Luis Cebrián, periodista, escriptor, acadèmic de la Real Academia de la Lengua Española i líder d’opinió. ‘L’estat del planeta’ és el títol de la seva conferència amb èxit total d’assistència a L’Auditori de Cornellà. Segons Juan Luis Cebrián, el món es troba immers en una evolució vertiginosa cap a noves formes de ser, de fer i de conviure. L’eclosió de les xarxes socials, la globalització del capitalisme financer, no subjecte a reglamentacions, la fi del bipolarisme, l’augment dels moviments populistes i les crisis de governança en les democràcies representatives són alguns símbols d’un canvi de civilització produït substancialment pel desenvolupament de les noves tecnologies, afirma en la seva intervenció. Internet és un canvi de civilització global, afegeix Cebrián i assenyala que només estem als inicis de la revolució tecnològica donada per la intel·ligència artificial, la robotització i les xarxes intel·ligents.

Juan Luis Cebrián indica el col·lapse de les elits com una de les causes del desconcert que aclapara molts ciutadans i es palpa la pèrdua d’horitzons i de fe en el futur. Alguns comparen les conseqüències del desenvolupament d’Internet a les que al seu dia va tenir la invenció de la impremta. Es tracta d’enginys indiscutiblement beneficiosos per a la Humanitat però que al destruir l’ordre ja establert, generen també enormes conflictes a curt termini, molt difícils de controlar.

Respecte el moment polític en el qual vivim, el nostre convidat d’avui manifesta que la confusió i el desordre que afecten la política espanyola s’inscriuen així en un marc general i responen a fenòmens no característics exclusivament del nostre país. Passarà un cert temps abans que puguem alliberar-nos de moltes incerteses. Com en l’era dels grans descobriment, la realitat està plena de perills, però també, i sobretot, d’oportunitats.

Pel nostre convidat d’avui, la democràcia no és més que un mètode per triar els que ens governen i per fer-los fora si no ens agraden. Per conèixer el futur de la democràcia primer hem de ser plenament conscients de quin és el seu present. Cebrián creu que el futur de la democràcia està en risc, el sistema econòmic està fet malbé, la socialdemocràcia també i ha desaparegut el respecte a la llei, però puntualitza que això no es exclusiu del nostre país i que s’hauria d’apostar per reinventar el sistema.

Juan Luis Cebrián va estar al capdavant d’El País des dels seus inicis fins novembre de 1988 quan el van nomenar editor del diari, conseller delegat del mateix i del grup Prisa. Compta amb una dilatada experiència com a articulista i com a autor de llibres sobre periodisme i sociologia política sent guardonat en nombroses ocasions.

 

Deu anys de CCF

 

L’acte d’avui posa punt i final a la desena edició de Cornellà Creació Fòrum mantenint l’interès empresarial de grans multinacionals però també de la petita i mitjana empresa del nostre entorn. Vàrem iniciar la temporada en el mes de gener amb la visita de l’ex tresorera dels EEUU, Rosario Marín. A l’abril van celebrar l’acte commemoratiu del desè aniversari amb un sopar que va comptar amb la presència de molts dels conferenciants que han passat pel nostre fòrum i amb la participació especial d’Elisa Robles, Inma Puig, Bisila Bokoko i Isabel Aguilera que van participar en un debat sobre l’evolució i els canvis en la darrera època. Després del parèntesi estiuenc van rebre la visita de la General Manager GSMA, Mobile World Capital, Therese Jamaa i a l’octubre van escoltar la conferència del president i fundador d’Ecoalf, Javier Goyeneche. En novembre, el protagonista va ser el responsable de Google Cloud per a Espanya i Portugal, Isaac Hernández.

Una edició hem rebut el suport de gairebé una trentena d’empreses amb Aigües de Barcelona com a patrocinador principal seguit de CaixaBank, Siemens, Oryzon i WTC Almeda Park. L’any 2019 també ens han recolzat empreses com Puma, Grafiks, Cofidis, Novotel Cornellà, Edicions Gràficas Rey, Vincelona, Einsmer i el Mobile World Capital Barcelona, GSMA. També institucions com Pimec, Consell Comarcal del Baix Llobregat, Innobaix o Creu Roja i amb el patrocini d’entitats vinculades a Cornellà com Fundació per a l’Atenció de Persones Dependents, Parc Esportiu Llobregat, Centre d’Empreses Baix Llobregat, Fundació El Llindar, Citilab, Gremibaix i amb la col·laboració de Via Empresa, Catalunya Empresarial i El Periódico de Catalunya.

 

Cornellà de Llobregat, 13 de desembre de 2019

 

Comparteix-lo: