cornellà creació

Ignacio Ramonet, periodista, escriptor i expert en geopolítica i estratègia internacional

“El món té quatre reptes globals: desigualtats; salt tecnològic; migracions i canvi climàtic”

…………………………

Ignacio Ramonet, un els pensadors amb més ressò internacional, ha donat avui llum verda a la nova edició del Cornellà Creació Fòrum. Sociòleg i semiòleg, professor de Teoria de la Comunicació i periodista. La seva forma de mirar i interpretar la modernitat i, per extensió, la globalització, fa de les seves idees un punt d’inflexió necessari contra el pensament dominant. Expert en geopolítica i estratègia internacional i consultor de l’ONU, actualment imparteix classes en la Sorbona de París. Des de 1990 fins 2008 va dirigir l’edició francesa de Le Monde diplomatique i des de llavors, l’edició espanyola de la publicació. Cofundador de l’organització no governamental Media Watch Global (Observatori Internacional dels Mitjans de Comunicació), fundador i president de l’organització ATTAC, és un dels promotors del Foro Social Media de Porto Alegre. L’acte d’avui ha comptat també amb la participació en qualitat de presentador del catedràtic d’Economia i president de la Fundació del Cercle d’Economia, Antón Costas.

En la seva conferència, Ignacio Ramonet ha dibuixat les claus sobre l’actual concepte de geopolítica, ha enumerat les crisis globals a les que el món s’enfronta i ha analitzat el nous tipus de societat emergent fruit dels canvis socials, econòmics i tecnològics. El món davant de quatre desafiaments globals: desigualtats; salt tecnològic; migracions i canvi climàtic, afirma.

Ramonet explica que en geopolítica les principals potències dominants són les mateixes que fa un segle, els actors principals continuen sent els mateixos, excepte la Xina que es va integrar més tard en el joc de les grans potències. Tot i així, el nostre convidat puntualitza la gran pacificació que viu el món avui dia, si bé és cert que el focus pertorbador en l’actualitat està al Pròxim Orient.

Ramonet ha puntualitzat que el món s’enfronta a diverses crisis globals i cap d’elles són de caire militar: el canvi climàtic, els moviments migratoris i, en tercer lloc, els efectes incontrolats de les noves tecnologies que dibuixa un nou perfil de societat. Segons el nostre convidat d’avui, ara no es produeixen grans enfrontaments entre Estats però si que estem vivim una gran rebel·lió mundial. La majoria de revoltes ara transcorren en democràcia, en països amb un desenvolupament relativament important. Es palpa un esgotament d’una forma de democràcia, esgotament d’una forma de fer política, esgotament d’un model de capitalisme instaurat fa quaranta anys, el neoliberalisme, la globalització neoliberal. El sentiment comú de que, tot i la llibertat d’expressió, no s’han corregit les desigualtats. Tot al contrari, s’han augmentat, afirma. En aquest nou paradigma els Estats tenen per davant la crisi política i la rebel·lió dels ciutadans i en aquest sentit, es qüestiona com les xarxes socials, el big data, la cybervigilància… estan definint un nou concepte de societat.

 

Conferenciants de primer nivell

 

L’edició del Cornellà Creació 2020 ha començat avui a caminar. Un fòrum que va néixer en 2009 amb l’objectiu d’obrir un espai de reflexió, diàleg i debat sobre temes cabdals en àmbits tan diversos com la política, l’economia, la societat, la tecnologia, el màrqueting, el món de la investigació, la cultura… La participació d’il·lustres conferenciants, el recolzament de grans empreses com a patrocinadors i un públic fidel amb perfil bàsicament empresari han fet del CCF un dels fòrums amb més prestigi.

Enguany volem seguint tractant temes rellevants, qüestions urgents de resoldre com la immigració, l’emergència climàtica i la igualtat de gènere. Àmbits que necessiten un canvi de paradigma i als quals ens endinsarem amb l’ajuda dels nostres convidats. Ignacio Ramonet avui es centra en la nova geopolítica internacional. El proper 6 de març l’activista i directora de cinema documental, Mabel Lozano, i l’escriptora Najat El Hachmi ens parlaran d’igualtat de gènere en un face to face presentat pel sotsdirector d’El Periódico de Catalunya, Joan Cañete. El 8 de maig serà el torn de la periodista i experta en tecnologia i art digital, Marta Peirano, que centrarà la seva conferència en seguretat informàtica en un acte que presentarà el director del diari empresarial Via Empresa, Victor Costa. El 19 de juny ens visitarà Juan José Delgado, Global Chief Digital Officer Estrella Galicia i ex directiu d’Amazon per fer-nos reflexionar sobre nous models de negoci digital en un acte que comptarà també amb la participació de Sergi Fuster, director general d’Arqteria, com a presentador. Després del parèntesi estiuenc, el 18 de setembre, serà el torn d’Ana Berenguer, ex vicepresidenta d’Anàlisi i Estudis de l’Oficina Econòmica de Nova York, i de Manuela Carmena, ex alcaldessa de Madrid que ens parlaran de gestió municipal. I el 20 de novembre tancarem l’edició d’enguany amb un debat a tres bandes sobre emergència climàtica amb les participacions del director executiu de Greenpeace Espanya, Mario Rodríguez Vargas, de la cofundadora Costa Rica Limpia i d’Electric Mobility Association, Mónica Araya, i del líder mundial en desenvolupament sostenible, economia i energia, Mohan Munasinghe.

 

Cornellà de Llobregat, 7 de febrer de 2020

 

Comparteix-lo: