cornellà creació

Face to face: Mabel Lozano & Najat El Hachmi

 

Mabel Lozano: La meitat de la població mundial desfavorida econòmica, política i socialment

Najat El Hachmi: La indiferència davant la discriminació ens converteix en còmplices

…………………………

Cornellà Creació Fòrum ha presentat avui el primer face to face de la temporada protagonitzat per ‘dues grans’ en l’àmbit de la defensa dels drets de les dones, activistes, compromeses i consagrades en la lluita contra les desigualtats. Per una banda, Mabel Lozano, guionista, productora i directora de cinema documental àmpliament reconeguda amb nombrosos guardons i distincions que precisament aquesta setmana presenta el seu darrer treball, el documental “Biografía del cadàver de una mujer” en el qual aborda l’arcaica llei de testimonis protegits i la impunitat en assassinats de dones en situació de prostitució. D’altra banda, el fòrum ha comptat amb la Najat El Hachmi, autora d’una sòlida carrera en la que ha desplegat el seu univers femení en obres tan àmpliament premiades com “L’últim patriarca”, “La caçadora de cossos” o “La filla estrangera”. Precisament ara es troba immersa en la promoció del seu darrer treball “Sempre han parlat per nosaltres”, on parla de feminisme i d’identitat, de les múltiples trampes i formes de discriminació que pateixen les dones.

Mabel Lozano ha fet reflexionar al públic sobre la tracta i la prostitució, dos conceptes íntimament lligats amb les desigualtats i la desprotecció de moltes dones en el nostre país. Segons la cineasta, són la conseqüència directa de la feminització de la pobresa i la desigualtat entre homes i dones. Mabel Lozano apunta la necessitat de desmuntar el mite de la lliure “voluntarietat”, detonants o dispositius que expulsen les dones dels seus llocs d’origen. El sistema actual no es capaç de protegir les dones i nenes prostituïdes, víctimes també d’exclusió social i legal, afirma Mabel qui ha tancat la seva intervenció presentant el seu darrer documental que s’estrena aquest diumenge a la Setmana de Cinema de Medina del Campo (Madrid) i que està basat en la història real d’una dona explotada sexualment que aconsegueix sortir d’aquest món i després de denunciar, l’assassinen. Una pel·lícula que obre la bretxa sobre l’actual llei de protecció de testimonis que segons la seva directora és totalment inoperant.

Per la seva banda, Najat El Hachmi, ens parla de la seva procedència, filla d’una família musulmana, de quan amb vuit anys arriba a Catalunya i s’adona que el model de societat amb el qual es troba suposa una finestra d’oportunitats important per a les dones. Najat ha parlat de com el fonamentalisme islàmic actua per aconseguir la submissió femenina i com l’obligatorietat de portar vel és una forma d’opressió i de control de la dona.

‘Contra la indiferència’ ha estat el títol de la conferència d’avui consensuat per ambdues participants que comparteixen l’objectiu de conscienciar sobre el patiment d’algunes dones sovint oblidades o relegades a un segon pla, discriminades. Segons Najat El Hachmi, si són temes tan encesos és perquè toquen ossos des d’un punt de vista feminista, però deixar-los de costat, és ser còmplices d’aquesta discriminació. Mabel Lozano apunta que ambdues treballen per vestir de drets a les nues d’aquests. En les seves intervencions han coincidit en negar que existeixi una llibre voluntarietat sexual en molts casos. No existeix la llibertat d’elecció per moltes dones, sentencien.

 

Cornellà de Llobregat, 6 de març de 2020

Comparteix-lo: