Cornellà Creació

El Cornellà Creació reprèn avui el seu programa amb la periodista experta en tecnologia i cultura, Marta Peirano, com a protagonista

 

…………………………

El Cornellà Creació Fòrum reprèn la seva activitat després del parèntesi que ha generat la pandèmia i ho fa recuperant els actes que estaven previstos en la seva onzena edició que va quedar truncada en març de 2020. Així el fòrum viu avui la seva primera cita amb la periodista Marta Peirano com a protagonista. El cicle continuarà el proper 29 d’octubre amb el Global Chief Digital Officer d’Estrella Galicia, Juan José Delgado. En novembre serà el torn d’un face to face que comptarà amb l’ex vicepresidenta d’Anàlisi i Estudis de l’Oficina Econòmica de Nova York, Ana Berenguer, i amb l’ex alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena. I el proper 17 de desembre, un debat sobre emergència climàtica posarà el punt i final a aquesta onzena edició. Participaran el director executiu de Greenpeace Espanya (2012-2021), Mario Rodríguez Vargas, l’experta en mobilitat elèctrica, Mónica Araya i el líder mundial en desenvolupament sostenible, Mohan Munashinghe. Amb aquest programa torna el Cornellà Creació Fòrum fidel al seu format de dinar-conferència i complint un estricte protocol antiCovid que garanteix la seguretat de tots els assistents..

Marta Peirano: Avui en dia les tecnologies s’ofereixen com un model de gestió i no ho són perquè estan pensades per vigilar-nos

Al llarg de la seva faceta professional Marta Peirano ha dedicat molt temps a investigar la relació entre tecnologia i poder, un poder concentrat en un grup d’empreses que ella identifica com les grans plataformes digitals. En la seva intervenció fa una primera reflexió amb contundència: ens espien i sabem que ens espien i ho permetem perquè no apaguem els nostres dispositius. La resposta del per què no els deixem desconnectats quan no els fem servir, Marta Peirano la troba en l’addicció que generen i fa un clar paral·lelisme amb les màquines escurabutxaques dient que les apps actuals estan dissenyades sobre les mateixos principis addictius que aquelles màquines: aïllament de l’usuari, mai s’acaba el seu contingut i la velocitat, quan més temps jugues, més addicció en tens.

Al llarg de la seva ponència, Marta Peirano adverteix que aquests tipus de plataformes no són només mitjans de comunicació de masses, sinó que afegeix la paraula clandestins: mitjans de comunicació de masses clandestins per què tenen l’habilitat d’explicar coses diferents a cada individu i afegeix que és un tipus d’indústria colonitzadora i posa com a exemple la dificultat per vendre un producte en un mercat sense passar per Amazon o la dificultat per fer prosperar una planta industrial sense l’ús de la intel·ligència artificial. Marta Peirano afirma categòricament que tots sabem que fan ús de les nostres dades però ens és igual.

Segons la nostra convidada d’avui, estem en una cruïlla pel que fa a la presa de decisions sobre on cal posar els recursos en el sector de les tecnologies i manté que hi ha dues opcions: d’una banda, deixar que vinguin les grans plataformes a resoldre els nostres problemes o bé, d’altra banda, fer un esforç per invertir en tecnologia local, en xarxes locals i en establir un marc d’acció col·laboratiu. Un marc tecnològic europeu oposat al de les grans plataformes.

Avui en dia les tecnologies s’ofereixen com un model de gestió i, més enllà de gestionar coses, no ho són perquè estan pensades per vigilar-nos i la vigilància no és un model nou, ni molt menys. Estem intoxicats pensant que el progrés és això que ens ofereixen les grans plataformes, afirma.

Marta Peirano és una reconeguda periodista i investigadora autora de prestigiosos assajos i articles sobre tecnologia, art digital, software lliure i cultura i col·laborada de diferents mitjans de comunicació com El País, eldiario.es, La Sexta o RNE, entre altres.

Entre 2020-2021, Marta Peirano ha estat comissària de la Biennal del Pensament de Barcelona, assessora del Centre Superior d’Estudis de la Defensa Nacional i és la comissària de “(re)programming”, un cicle de conferències sobre tecnologia i canvi climàtic en l’Institut d’Art Contemporani de Ljublijana.

Cornellà de Llobregat,
10 de setembre de 2021

Comparteix-lo: