Cornellà Creació

Face to face: Manuela Carmena & Ana Berenguer

 

Manuela Carmena: “Hem de cuidar la democràcia i les actituds antidemocràtiques s’han de respondre amb més democràcia”

Ana Berenguer: “Quan es governa, ser moderat és l’única manera de ser radical”

…………………………

Manuela Carmena i Ana Berenguer han protagonitzat el Cornellà Creació Fòrum d’avui divendres, 19 de novembre. L’acte ha comptat amb la introducció de l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón. Un face to face en el qual ambdues han profunditzat en el significat de la ‘gestió municipal’ vista des de les seves facetes professionals.  La conversa ha girat entorn diversos eixos temàtics. Un primer bloc ha tractat el paper de la dona en la política. Les nostres convidades han reflexionat sobre la importància de visualitzar més dones en política i, en aquest context, han tractat temes d’actualitat com l’opció que volen llençar la ministra Yolanda Díaz, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i la vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra. Segons Manuela Carmena, la dona sempre s’ha relacionat amb el fet de cuidar i és aquesta cultura la que s’ha d’introduir en política i incorporar-la a la vida pública.

Ana Berenguer i Manuela Carmena han donat després pas a un altre eix temàtic per parlar al fòrum sobre la importància de la participació de la societat civil en política. Les dues conferenciants es pregunten com incorporar a la societat civil en l’acció de govern i Manuela Carmena ha posat com a exemple la seva gestió municipal i Ana Berenguer la seva experiència com a experta en polítiques públiques d’una banda des del càrrec que va ocupar a l’oficina econòmica de Nova York o, en l’actualitat, com a cap d’Anàlisi i Polítques Públiques del Gabinet de Presidència de la Comunitat Valenciana.

Entre les conclusions de les seves reflexions ambdues certifiquen que, efectivament s’ha produït un distanciament entre la societat civil i la política. Tenim una societat civil que és profundament demòcrata, tolerant i que compleix amb les exigències del bé comú, manifesta Carmena. Entre els exemples que han posat destaca el compromís ciutadà per acatar totes les normatives en temps de pandèmia. En general, hem viscut una pandèmia però vista com una oportunitat per innovar, per ser creatius, per participar amb la societat civil. una experiència en la qual s’ha involucrat a la ciutadania més enllà dels canals habituals, explica Ana Berenguer. Ambdues coincideixen en dir que la societat civil és forta però reconeixen que s’ha de buscar la formula per involucrar-la més en la presa de decisions.

En el face to face, ambdues també han parlat de la capitalitat de Madrid i els seus efectes i de la proposta d’un federalisme pragmàtic de fets que no sigui identitari, apunta Ana Berenguer.

Al llarg de la conferència, Manuela ha insistit en diverses ocasions en la necessitat de cuidar la democràcia, de igual forma que tenim cura dels nostres familiars, del nostre entorn. Hem de tenir cura de la democràcia per què és viva, es transforma, i les actituds agressives antidemocràtiques s’han de contestar amb més democràcia i sobretot amb més participació de la societat civil.  D’altra banda, Ana Berenguer sentencia que quan es governa, ser moderat és l’única manera de ser radical.

Dos perfils de primer nivell

Manuela Carmena va arribar a l’alcaldia de Madrid en 2015 amb l’agrupació “Ahora Madrid”, càrrec que va ocupar fins 2019. En l’actualitat centra la seva activitat en projectes socials que donin oportunitats i millorin la justícia com la feina que desenvolupa a l’ONG “Cosiendo el paro” per pal·liar els efectes de l’exclusió social de persones que es troben en situació d’atur i que fomenta l’ocupació en l’àmbit tèxtil. En 2021 inicia “Màster de Justícia”, un programa en Radio5 per parlar d’aspectes de la Justícia que preocupa a la ciutadania. A més, Manuela Carmena té enllestit un nou llibre, “La joven política” que pròximament publicarà Editorial Planeta.

Ana Berenguer és experta en desenvolupament econòmic i social, principalment a través de polítiques públiques innovadores que redueixin la desigualtat econòmica, social i afavoreixi el creixement inclusiu. Fins juliol 2019 ha ocupat el càrrec de vicepresidenta d’Anàlisi i Estudis en NYCEDC, l’oficina econòmica de Nova York. Ana Berenguer va tornar a Espanya fa dos anys per fer-se càrrec de l’anàlisi de polítiques públiques de la Generalitat Valenciana amb l’equip del president, Ximo Puig.

Cornellà de Llobregat,
19 de novembre de 2021

Comparteix-lo: