Cornellà Creació

El Debat del Cornellà Creació Fòrum: Emergència climàtica

 

Mònica Araya: “La guerra de Rússia contra Ucraïna ens hauria de portar a una transició que trenqui amb la dependència del petroli i el gas rus”

 

Mario Rodríguez: “Cal una transició ecològica justa i inclusiva cap a un model econòmic que no deixi a ningú enrere”

 

Mohan Munasinghe: “La preocupació pel clima és comú, ens afecta a tots i hauria d’unir-nos a escala mundial”

…………………………

La lluita contra la crisi climàtica és un fet, hem trigat molt en actuar. La ciència ja s’ha posicionat al respecte i ha avisat dels riscos, el tema ja forma part de les agendes polítiques, ara és moment d’actuar i avançar en aquesta mena de transició verda en la que ens trobem i no d’esperar una agenda de sostenibilitat perfecta. Aquesta és la posició compartida pels tres conferenciants participants avui en el Cornellà Creació Fòrum. Tres experts en estratègies climàtiques, medi ambient i desenvolupament sostenible i que ha tingut una posada en escena molt especial. Mario Rodríguez, exdirector executiu de Greenpeace Espanya, i Mónica Araya, assessora en estratègies climàtiques, han compartit el nostre escenari de forma presencial a L’Auditori de Cornellà i Mohan Munasinghe, líder mundial en desenvolupament sostenible i Nobel de la Pau 2007, ha entrat en conversa en directe telemàticament des de Sri Lanka.

La guerra iniciada per Rússia contra Ucraïna també s’ha colat en el debat quan Mario Rodríguez ha preguntat a Mònica Araya si ella creu que el conflicte bèl·lic pot paralitzar aquesta transició verda. Jo realment necessito pensar que ens hauria de portar cap a una transició que trenqui amb la dependència del petroli i el gas rus. Aquest plantejament de la guerra vista com a una oportunitat per accelerar el trencament d’aquesta dependència no ha deixat impassible a ningú en el fòrum, afirmant que s’ha d’aprofitar per accelerar la transició energètica. Mònica Araya afegeix que Europa és la única part del món on hi ha un pacte verd i el món necessita que tiri endavant aquest pacte.

Segons Mario Rodriguez, aquesta transició hauria de ser igualitària. Si no és una transició justa no avançarem. Hem trigat molt, ara és moment d’actuar i fer coses, afirma apel·lant l’actitud individual de cadascú en la lluita per aturar l’emergència climàtica. En paraules de Mario Rodríguez la situació d’emergència climàtica requereix una transició ecològica justa i inclusiva cap a un model econòmic que no deixi a ningú enrere.

Mònica Araya assegura que en aquesta dècada decisiva, hem de pressionar totes les palanques del canvi simultàniament. Necessitarem “coalicions d´ambició” en polítiques, negocis i mobilització ciutadana que demostrin que accelerar el pas de l´acció climàtica sí que és factible i de benefici per a la societat.

En directe des de Sri Lanka, el professor Munasinghe constata en la seva intervenció que els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) són holístics. El creixement verd inclusiu i equilibrat (BIGG, Balanced inclusive green growth) pot abordar múltiples problemes de sostenibilitat, especialment la pobresa. Els programes climàtics que estan ben integrats a l’estratègia BIGG-SD són més efectius. Mohan Munasinghe insisteix en la seva preocupació en l’escletxa social que genera desigualtats i pensa que la preocupació pel clima és comú i hauria d’unir-nos a escala mundial.

Un debat dens, que ha fet repàs de l’actual situació mediambiental, recalcant la necessitat d’actuar de forma diferent sent proactius des de tots els estaments i nivells de la societat. Una emergència climàtica que entreveu un complicat futur si no ens posem a treballar de forma global en una mateixa direcció.  Aquest acte posa fi a l’onzena edició del Cornellà Creació Fòrum que s’acomiada donant peu a la següent edició que estrenarem el proper 1 d’abril amb la participació de l’estratega de lideratge i coaching executiva i membre activa del Forbes Coaches Council, Rose Cartolari.

Tres perfils de primer nivell

Mario Rodríguez Vargas ha sigut el director executiu de Greenpeace Espanya fins fa molt poquet, fins el mes de maig passat. Actualment és director associat de Transició Justa i Aliances Globals en la Fundación Ecología y Desarrollo (ECODES) on treballa en l’impuls d’una transició ecològica transversal que fomenti aliances globals, polítiques públiques i una millor governança climàtica.

Mónica Araya és assessora independent en estratègies climàtiques. Treballa per un món sense tubs d’escapament. És assessora especial de la iniciativa ‘Champions Climate’ de la COP26 i ‘Distinguished Fellow’ de la Fundació ClimateWorks on és assessora de la campanya global Drive Electric. També va ser cofundadora de Costa Rica Limpia.

El professor Munasinghe és tot un líder mundial en desenvolupament sostenible, economia, energia i medi ambient. Va ser guardonat amb el Premi Nobel de la  Pau en 2007 i recentment ha rebut el Blue Planet Prize 2021, considerat a nivell mundial com l’equivalent al Premi Nobel de Medi Ambient.

Cornellà de Llobregat,
4 de març de 2022

Comparteix-lo: