Rose Cartolari, estratega de lideratge, coaching executiva. Membre del consell d’administració de l’European Women on Boards
En el món actual, la necessitat de solucions reals i d’un lideratge fort està el en seu punt més àlgid
…………………………
Els líders empresarials d’avui es troben en un entorn altament turbulent, on tot està canviant, des de les regles per fer negocis fins a les expectatives dels clients i els empleats i l’estabilitat política. Les persones busquen que els seus líders mostrin el camí, que donin forma als canvis d’una manera que facilitin organitzacions que tinguin èxit en el futur d’una forma sostenible
i exponencial, amb aquestes paraules Rose Cartolari ha donat llum verda a la dotzena edició del Cornellà Creació Fòrum avui a L’Auditori de Cornellà en una conferència que portava com a títol ‘Ballant en l’huracà: liderant en temps turbulents’. L’acte ha comptat amb la presència de més d’un centenar de persones, entre elles, representants del teixit econòmic, polític i social de Cornellà i Barcelona i de la trentena d’empreses i entitats que patrocinen la nova programació 2022.
En la seva intervenció, Rose Cartolari ha qüestionat com la volatilitat actual està afectant les empreses i els seus líders i com es poden adaptar a nous models de lideratge que aportin claredat i èxit sostenible a les organitzacions i comunitats que representen. El ràpid desenvolupament i propagació de les xarxes socials amplifica la velocitat i la magnitud de la turbulència i ens dóna a tots una sensació de malestar, afirma en la seva intervenció. Aquesta turbulència s’ha convertit en la nova normalitat, però també en el que els líders han de treballar para aplanar el camí, per liderar, diu Rose Cartolari.
La nostra convidada defineix el moment que vivim com món VUCA, un terme militar nord-americà que es refereix a temps d’alta turbulència definits per volatilitat, incertesa, complexitat i ambigüitat. Volatilitat en el sentit de que les coses són impredictibles, incertesa perquè el present i el futur és incert, complexitat per resoldre problemes que sorgeixen i ambigüitat, la confusió de la realitat pel potencial per a malentesos agreujat per les fake news.
Per Rose Cartolari, són precisament aquestes situacions de inestabilitat i ansietat les que requereixen líders amb visió, credibilitat i les habilitats necessàries. Com han d’actuar? Pregunta al fòrum la nostra convidada. La resposta és, d’una banda, maximitzant i entregant resultats i, per altra, creant negocis innovadors i sostenibles per al futur. Els líders han de ballar en aquests huracans, equilibrar aquests oposats és del que es tracta avui dia el lideratge, sentencia.
Arribat a aquest punt, Rose Cartolari ha passat a definir com ha de ser aquest model de lideratge. Cal una visió clara, mirar al voltant per mirar cap a on volem anar. En segon lloc, un líder ha d’estar en sintonia amb els altres. Com a tercer requisit, Cartolari diu que és molt important comprendre la diferència entre la velocitat operativa (moure’s ràpidament) i la velocitat estratègica (reduir el temps que porta entregar valor). El quart i últim consell que la nostra convidada dóna per formar part d’aquest model de lideratge és treballar en un mateix, és a dir, treballar en el propi desenvolupament i creixement.
És important construir una mentalitat de creixement, explica. Per Rose Cartolari això vol dir impulsar tot el que fem i la nostra capacitat de transformar-nos a nosaltres mateixos però també a les nostres organitzacions i comunitats. En definitiva, el paper d’un líder és crear un futur ple d’oportunitats per a tothom. En el món en el que vivim, la necessitat de solucions reals i d’un lideratge fort està el en seu punt més àlgid.
Rose Cartolari és membre activa del Forbes Coaches Council i ha estat recentment nomenada membre del consell d’administració de l’European Women on Boards, xarxa de dones europees única que recolza a la Comissió Europea per aconseguir els objectius establerts per a la nova estratègia d’Igualtat de Gènere de la UE. Rose Cartolari assessora empresaris per tal que els seus equips tinguin èxit, energia i influència aportant la seva capacitat de combinar l’experiència en la gestió de problemes amb les habilitats per aconseguir la transformació personal i organitzacional. També ha desenvolupat funcions de gestió per a grans organitzacions com American Express o Unicef i escriu regularment per a Forbes.com sobre estratègies de lideratge, canvi cultural i sobre la transformació empresarial.
Hem conegut el seu perfil professional i personal de la mà d’en Víctor García que ha participat en l’acte en qualitat de presentador. García és director de Unibail Rodamco Wesfield a Catalunya i està a càrrec de les relacions institucionals de la companyia i de l’operativa i projectes dels centres comercials Westfield, La Maquinista i Splau.
Conferenciants de primer nivell per l’any 2022
L’edició del Cornellà Creació 2022 ha començat avui a caminar. Un fòrum que va néixer en 2009 amb l’objectiu d’obrir un espai de reflexió, diàleg i debat sobre temes cabdals en àmbits tan diversos com la política, l’economia, la societat, la tecnologia, el màrqueting, el món de la investigació, la cultura… La participació d’il·lustres conferenciants, el recolzament de grans empreses com a patrocinadors i un públic fidel amb perfil bàsicament empresari han fet del CCF un dels fòrums amb més prestigi. Enguany volem seguint tractant temes rellevants presentant una edició que dediquem al Medi Ambient i a la conscienciació sobre la crisi climàtica.
La conferència d’avui protagonitzada per Rose Cartolari s’ha aprofitat per donar a conèixer la nova programació 2022 que s’allargarà fins el proper mes de novembre. La propera cita serà el 6 de maig també a L’Auditori com a escenari i que comptarà un face to face molt especial entre el científic, escriptor i divulgador, Javier Cacho i el periodista i exdirector científic de La Ciudad de las Artes y Las Ciencias de València, Manuel Toharia. El cicle continuarà el 10 de juny quan tornarem a comptar amb la presència de l’exsecretari general de l’OTAN, Javier Solana i amb el periodista expert en conflictes bèl·lics, Marc Marginedas. Ambdós ja van passar pel nostre fòrum en 2011 i en 2016 respectivament. Ja després de l’estiu tornarem el 16 de setembre amb un acte sobre finances que protagonitzarà el director de l’Institut d’Estudis Financers, Josep Soler i el 21 d’octubre serà el moment de rebre la visita de la directora executiva de la startup de Neuroelectrics, Ana Maiques. L’11 de novembre, posarem el punt i final a la programació d’enguany amb la periodista, activista social i escriptora, Lydia Cacho.
Cornellà de Llobregat,
1 d’abril de 2022