Face to face: Política internacional

 

Javier Solana: Rússia és un estat gairebé fallit

Marc Marginedas: Putin es mou pel ressentiment

…………………………

L’actual situació internacional, les relacions entre les grans potencies mundials i la guerra entre Rússia i Ucraïna són alguns dels temes que han centrat la trobada entre l’ex secretari general de l’OTAN, Javier Solana i el periodista, Marc Marginedas, avui en el marc del Cornellà Creació Fòrum que ha tingut el Museu Agbar de les Aigües com a escenari. No és el primer cop que ambdós participen en el fòrum, Solana va protagonitzar en 2011 en una primera conferència en solitari i Marginedas també va participar, conjuntament amb l’escriptora Elif Shafak, en una altra trobada en 2016.

 
El face to face entre Javier Solana i Marc Marginedas no ha deixat impassible a ningú. Han començat reflexionant sobre els inicis d’aquesta guerra, preguntant-se quan comença a fer-se malbé les relacions entre Rússia i Occident. Per Javier Solana, 1991 marca un precedent indiscutible quan es va trencar l’URSS i va emergir Ucraïna com a una nova potència nuclear. Ucraïna va acceptar desnuclearitzar-se en 1994 a canvi de la protecció d’EUA, Rússia, Regne Unit, França i la Xina en cas d’atac. Avui dia està sent atacada per un dels signants i la resta no la defensen, afirma Solana. Altra data assenyalada per l’ex alt representant de Política Exterior de la UE és 2014 amb la declaració de Bucarest que marca un abans i un després en les relacions entre Rússia i Occident. Segons Marc Marginedas, Putin mai va considerar a Ucraïna un país i ara estem sent testimonis d’una guerra que sembla que es prolongarà, afirma el corresponsal. Javier Solana explica, que Ucraïna no ha sigut el primer país atacat per Putin i recorda que en 2008 va atacar Geòrgia.

 
Davant la pregunta de quan pot durar aquesta guerra, ambdós convidats coincideixen que és difícil albirar el final. Putin pensava que seria un conflicte curt, de dues setmanes màxim, que es faria amb la capital i que anomenaria un president afí i això no ha passat. És un estat gairebé fallit, afegeix Javier Solana qui confia en un alto el foc, no immediat però que tard o d’hora arribarà. Marginedas confia en l’amnistici però desconfia de la voluntat de Putin per negociar cap a un alto al foc per què encara veu interessos per a que el conflicte es perllongui.

 
En el face to face també s’ha fet una reflexió sobre el paper que juga la Xina en aquest context. Segons Javier Solana el president xinès​ té davant seu un any complicat amb la celebració del seu comitè federal la propera tardor. Ell considera que estem en un moment de desglobalització sense adonar-nos i entrem en risc de tenir dues globalitzacions, la xinesa i la d’Occident. Aquesta guerra és del tot innecessària, en lloc de tractar grans temes globals que necessiten institucions globals, afegeix l’ex secretari general de l’OTAN. Segons Marc Marginedas, Rússia i la Xina no són aliats naturals, mai ho han estat. Si Rússia necessita a la Xina, serà pagant un preu molt elevat, afegeix. Rússia està governada per un president mogut pel ressentiment, apunta el periodista.

 
La trobada ha posat el punt i final posant l’accent en què en Vladimir Putin no és tot Rússia i que estem contra Putin no contra els russos. Solana puntualitza que Europa ho està fent bé, cada cop més unida.


Polític, diplomàtic, professor i físic, Javier Solana va ocupar diferents ministeris i alts càrrecs de governs socialistes des de 1982 a 1995, quan va assumir la secretaria general de l’OTAN. En 1999 passa a convertir-se en secretari general del Consell de la UE i el seu primer Alt Representant de Política Exterior i de Seguretat Comú. En l’actualitat presideix el Real Patronat del Museu del Prado i EsadeGeo – Centre d’Economia Global i Geopolítica.

Marc Marginedas porta gran part de la seva carrera treballant com a corresponsal de guerra. Coneix de primera mà conflictes com la guerra civil algeriana, la segona guerra txetxena, Iraq, Afganistan, Pakistan i Siria, on malauradament, va estar segrestat durant sis mesos en mans de l’Estat Islàmic. Va viure de prop l’arribada al poder d’en Vladimir Putin i en l’actualitat ha hagut de marxar de territori rus on estava com a corresponsal per a El Periódico de Catalunya, tot i que ens continua mantenint informats sobre el conflicte bèl·lic.

Cornellà de Llobregat,
10 de juny de 2022

Comparteix-lo: