Josep Soler, Director de l’Institut d’Estudis Financers

 

Tanta unanimitat en les previsions d’hecatombe econòmica a partir de la tardor, em fa pensar en un altre error de previsió i que al final no n’hi hagi per tant

 

…………………………

Les alternatives i els reptes davant del canvi de cicle econòmic i per al finançament de les Pimes, ha sigut l’eix central de la conferència que ha realitzat avui en Josep Soler, economista al capdavant de l’entitat líder en coneixement financer. L’acte forma part de la programació 2022 del Cornellà Creació Fòrum i ha reunit en el Museu Agbar de les Aigües més d’un centenar d’executius, empresaris i emprenedors.

Entre els temes tractats, el director de l’Institut d’Estudis Financers (IEF) ens ha parlat de la situació actual a les portes d’un canvi de cicle econòmic i qüestiona si realment serà tan negatiu com alguns experts prediuen. Tanta unanimitat en les previsions d’hecatombe econòmica a partir de la tardor, em fan pensar en un altre error de previsió i que al final no n’hi hagi per tant, afirma. Josep Soler insisteix que, tot i que les previsions són negatives, hem de tenir en compte els elements positius. També recorda que és important conèixer l’opinió de les pròpies pimes i analitzar com es comportarà el crèdit bancari i les possibilitats de finançament alternatiu que tenen. S’ha de mirar més enllà de la banca per al finançament de les nostres pimes, confirma el nostre convidat.

Entre les dades que ha aportat en la seva intervenció en el CCF, Soler explica que la corva “forward” anticipa un pic d’inflació del 9,2% en setembre, fins i tot més elevada del que molts experts prediuen. D’altra banda, si s’aconsegueix una reducció de la inflació, això comportaria una reducció de l’activitat econòmica.  La veritat és que la confiança dels agents econòmics està en mínims generant un marc de pessimisme tot i que ell defensa la possibilitat d’enfortir els punts positius de la situació per trobar brots verds de millora.

Respecte el finançament alternatiu, el CEO de l’IEF veu una sortida per a les Pimes i enumera la tipologia:  finançament alternatiu operatiu (project finance, Leasing y Leasing financer, renting, factoring, confirming, forfaiting), el capital risc equity (fons, societats, venture capital, business angels, crowdfunding, etc), el capital risc deute (direct lending, private placements, mercats alternatius de deute, etc), i, per últim, recomana explorar les modalitats de Fintech de crèdit, tot i que adverteix de possibles avantatges però també dels riscos que implica el finançament alternatiu.

El nostre convidat d’avui, conclou la seva ponència amb dues idees centrals: les previsions, com sempre en inflació, són dolentes però poden no ser-ho en intensitat i en durada. Dependrà de l’encert en polítiques i de la sort, manté i afegeix en la seva presentació que el crèdit inevitablement es restringirà en condicions i cost. Tot i les seves limitacions cal posar la vista en el finançament alternatiu.
 


 
Josep Soler coneix tot el que concerneix al món de les finances. A més de CEO de l’Institut d’Estudis Financers (IEF), compagina la seva feina amb la vicepresidència de l’European Financial Planning Association (EFPA) i és el tresorer d’EFPA a Espanya. També és membre del consell de l’associació Barcelona Centre Financer Europeu, de l’European Bank Training Association (EBTN) i conseller independent d’importants empreses de gestió i inversió. Tanmateix, Josep Soler és membre del comitè organitzador de Borsadiner, la fira d’inversió anual de Barcelona. Una trajectòria de pes sempre vinculada a l’àmbit de l’educació financera, l’estalvi i la finances personals.

Cornellà de Llobregat,
16 de setembre de 2022

Comparteix-lo: