Céline Cousteau, productora i directora de cinema documental

 

Les estadístiques indiquen que per al 2050 hi haurà més plàstic que peixos als oceans

 …………………………

Neta de l’oceanògraf més reconegut del món, dedica la seva vida a la creació de contingut multimèdia centrat en causes mediambientals. Céline Cousteau ens ha visitat avui i davant d’un fòrum de més d’un centenar de representants d’institucions, entitats, empreses i emprenedors ha explicat la seva experiència explorant el món com les seves expedicions a l’Amazones, l’Antàrtida o bussejant a diferents oceans amb la intenció de fer realitat diferents projectes documentals de renom. Explorar el món m’ha permès reconnectar amb el meu interior per entendre millor la meva història i per connectar amb el planeta i amb la natura, explica.

‘Sota la superfície’ és el títol de la seva ponència on la cineasta documental ha explicat els seus viatges pel món documentant la interconnexió de la natura amb els humans. Connectem millor amb la pròpia naturalesa humana, per poder connectar amb la mateixa naturalesa, afirma. També ha fet èmfasi en el paper de la dona en un àmbit professional com el seu i ha descrit com ha vist evolucionar la dona reflexionant sobre la història de les dones de la seva pròpia família.

En la seva exposició ha insistit en la necessitat de tenir cura del planeta i comenta l’estat alarmant dels oceans, més del 70% dels peixos de les aigües profundes han ingerit plàstic. Les estadístiques indiquen que per al 2050 hi haurà més plàstic que peixos als oceans, apunta.

El seu cognom ens indueix de seguida a recordar l’explorador oceànic més conegut del món, Jacques Yves Cousteau. Però la seva feina constant i compromesa li ha permès ser qui és i destacar entre les productores i les directores de cinema documental amb més renom. Céline Cousteau va fundar  la productora CauseCentric Productions, especialitzada en temes ambientals i socioculturals i és cofundadora, juntament amb Tazio Mac Gregor, del projecte Javari, una organització sense ànim de lucre que té com a missió donar suport als pobles indígenes treballant amb les comunitats locals per la salut, la biodiversitat i en la recerca de mitjans de vida alternatius. Els pobles indígenes representen al voltant del 5% de la població mundial. Ells protegeixen el 80% de la biodiversitat de la seva terra, explica la nostra convidada.

La nostra convidada també va unir-se al Consell d’Oceans del Fòrum Econòmic Mundial durant dos mandats i forma part de la junta directiva de l’Aquàrium Nacional de Baltimore i de les juntes assessores de The Himalayan Consensus i Marine Construction Technologies. Entre les seves darreres creacions destaca  la pel·lícula documental ‘Tribes on the Edge’ en 2019, basant-se en el llegat familiar d’exploració i realització cinematogràfica ambiental, Céline Cousteau va viatjar a l’Amazònia brasilera a petició dels líders tribals per donar testimoni de la lluita per la supervivència de les comunitats indígenes. Comparteix les seves històries poc vistes d’orgull cultural i forma de vida tradicional enfront del llegat del colonialisme, i documenta les amenaces sempre presents a la seva terra i les crisis de salut provocades pel contacte amb forasters. També ha escrit darrerament el llibre ‘Le Monde après mon grand-père’ on detalla com el seu avi va fer somiar el planeta i repassa tot el que va aprendre d’ell.

 Després de l’acte d’avui el Cornellà Creació Fòrum s’acomiada fins el proper 15 de setembre, moment de rebre com a convidat a l’expert en geopolítica i estratègia internacional, Ignacio Ramonet.

 

Cornellà de Llobregat,
12 de maig 2023

Comparteix-lo: