Ignacio Ramonet, expert en geopolítica i estratègia internacional, periodista i consultor de la ONU ha visitat avui el CCF

 

Estem sortint de dos sismes que han canviat l’estructura del món : la Covid19 i la guerra entre Ucraïna i Rússia

 …………………………

Després del parèntesi estiuenc el Cornellà Creació Fòrum he reprès la seva programació 2023 amb un dels pensadors més il·lustres i tot un referent en comunicació. Ignacio Ramonet ens ha visitat avui a L’Auditori de Cornellà i ens ha parlat de la situació geopolítica actual en el marc de la conferència ‘Geopolítica 2023. Anatomia d’una policrisi’.

El nostre convidat ha començat la seva conferència afirmant que el món està sortint de dos sismes fonamentals que han canviat l’estructura del funcionament no només geopolític, dos sismes que han canviat l’estructura del món. El primer que menciona és la pandèmia. Hem vist com la Covid19 va posar en evidència moltes carències del planeta i del model seguit fins aquell moment, afirma. El segon sisme és la guerra entre Ucraïna i Rússia. Va ser una sorpresa estratègica aquesta guerra entre dos estats que ha provocat un xoc militar de grans dimensions amb conseqüències mundials no només geopolítiques sinó també econòmiques, explica Ignacio Ramonet qui reflexiona sobre  les sancions a Rússia que ha interromput el creixement alemany que consumia energia procedent de Rússia i ara la compra als EEUU empobrint Europa.

El periodista i pensador considera que la guerra entre Ucraïna i Rússia ha trencat en dos el món, l’ha fracturat. Els que recolzen a Ucraïna i els que entenen l’actuació russa. EEUU, tot i que continua sent una gran potència econòmica, però ja no pot dominar el control del món. Estem en un món diferent, amb una cartografia diferent, afegeix. També repassa el paper de les xarxes socials en la guerra i en el sector de la comunicació en general i diu que l’ús de les xarxes ha aconseguit la democratització de la informació però és un consum activista de la informació sense contingut.

Ignacio Ramonet, conclou la seva conferència dient que s’ha d’entendre el present per poder construir un futur millor.

Ignacio Ramonet ja ens va visitar el febrer de 2020, just abans de la pandèmia mundial. Des de llavors, tot ha canviat molt i avui ens ha fet una radiografia actual del món.

Continua impartint classes en la Sorbona de París. Des de 1990 a 2008 va dirigir l’edició francesa de Le Monde diplomàtique i després l’edició espanyola de la publicació. Cofundador de l’organització no governamental Media Match Global (Observatori Internacional dels Mitjans de Comunicació), també fundador i president d’honor de l’organització ATTAC i és un dels promotors del Fòrum Social Mundial de Porto Alegre.

Ignacio Ramonet és autor i coautor d’una vintena de llibres. La Era del conspiracionismo. Trump, el culto a la mentira y el asalto al Capitolio és l’últim publicat aquest mateix any 2023 on analitza els moviments d’insurrecció iniciats al Capitoli de Washington pels partidaris de Trump, o els més recents al Brasil.

 

Cornellà de Llobregat,
15 de setembre 2023

Comparteix-lo: