Roberto Menéndez, CEO Digital de Futura Vive i expert en robòtica social, humanoides i metavers

La innovació és l’art d’aconseguir que allò impossible sigui inevitable

 …………………………

Vivim l’època de major ritme de canvis de tota la història de la humanitat. Som la primera generació que veu tecnologies disruptives aparèixer i desaparèixer en el transcurs de les nostres vides. Ara ens preparem per al major canvi de paradigma des del naixement del foc. Així situa Roberto Menéndez el moment en què estem vivint emmarcat en canvis constants socials i tecnològics. Ell és el CEO Digital de Futura Vive, un fabricant de robots socials humanoides per a hotels, restaurants, retall, per al sector de la salut… i ens ha visitat avui, en el Cornellà Creació Fòrum davant de més de 150 executius, directius i representants del teixit econòmic i social del nostre territori.

‘El despertar dels cíborgs’, és el títol de la conferència que no ha deixat impassible a ningú amb reflexions sobre conceptes com Intel·ligència Artificial (IA), robots, cíborgs, metavers i, d’altra banda, d’ètica, democràcia, empatia, etc. L’expert en IA ens ha parlat de consciència artificial i de com al llarg dels anys hem anat convivint amb la tecnologia disruptiva. Les tecnologies disruptives avancen a un ritme exponencial, no lineal, diu, i per entendre el món en el que vivíem, hem de pensar de manera exponencial, afegeix.

En la seva ponència reflexiona sobre què es la IA i repassa les definicions que podem trobar, des de la creació de màquines que actuen com a persones (d’Alan Turing) fins a l’estudi i disseny d’agents intel·ligents, sent AI, un sistema que percep el seu entorn i pren accions per a maximitzar la seva possibilitat d’èxit (de Russel&Norvig), passant per d’altres com la ciència de crear màquines intel·ligents (de MCCarthy).

El CEO Digital de Futura Vive, ens parla de la IA generativa, un dels camps més amplis, emocionants i creatius de la intel·ligència artificial, afirma i, explica, que la IA generativa s’entrena amb informació prèvia per poder generar contingut nou de manera autònoma, que no segueix regles específiques i aprèn de patrons a partir de dades i després generar contingut original basat en patrons. El nostre ponent d’avui avisa que es crearan moltes professions noves generades per la IA i adverteix que hem d’estar preparats per afrontar el canvi de paradigma tot i xocar amb possibles problemes ètics, problemes de propietat intel·lectual i problemes de control que es poden donar. Es tracta d’innovació, argumenta i afegeix, la innovació és l’art d’aconseguir que allò impossible sigui inevitable.

Roberto Menéndez ens ha parlat de la consciència artificial que, en definitiva, és el seu camp ja que la seva empresa es dedica a la fabricació de robots socials que intenten imitar el comportament humà. Però, com intentem aproximar-nos a una cosa tan complexa com pot ser la consciència artificial?, es qüestiona. La clau està en la programació del llenguatge natural, és a dir, parlar amb el robot com si fos una persona, en la navegació autònoma, en l’ús del llenguatge de signes i gestos per comunicar-se, en la capacitat de llegir dades biomètriques per determinar gènere, edat i estat emocional.. En definitiva, crear robots socials amb què pots interactuar i quan el deixes tens la sensació que té algun nivell d’intel·ligència. Transmeten intenció de manera perceptible i poden realitzar metes determinades.

En la part final de la seva conferència, Roberto Menéndez ha traslladat al públic del Cornellà Creació Fòrum que alguns experts pensen que podem assolir la intel·ligència artificial forta tan aviat com el 2029, així que és possible que nosaltres arribem a compartir les nostres vides amb robots dotats d’IA que puguin expressar-se de la mateixa manera que nosaltres, afirma. Som la primera generació de cíborgs, explica, no podem viure sense smartphone, som absolutament dependents d’ells, i tot i que no està inserit en el nostre cos, el consultem contínuament les 24h del dia.

Cornellà de Llobregat,
26 d’abril 2024

Comparteix-lo: