Face to face: L’ètica en la Intel·ligència Artificial

 

Filòsofa i humanista digital, Liliana Acosta: Com demanarem a la IA ètica, quan nosaltres mateixos no som ètics?

Cap d’Economia El Periódico de Catalunya, Agustí Sala: Cal humanitzar al robot o cal robotitzar a l’humà?

 …………………………

Els grans desafiaments de les empreses davant de la Intel·ligència Artificial (IA), la legislació de la Unió Europea o la disrupció ètica són alguns dels ítems que s’han tractat avui en el face to face que han mantingut la filòsofa i humanista digital, Liliana Acosta i el periodista especialitzat en Economia, Agustí Sala. Una nova trobada del Cornellà Creació Fòrum que ha reunit uns 150 empresaris, directius, institucions i representants de la petita i mitjana empresa a L’Auditori de Cornellà avui, divendres i que ha comptat amb la participació de Bisila Bokoko que ha estat l’encarregada de presentar els ponents, CEO de BBES, agència de desenvolupament empresarial de Nova York dedicada a que empreses s’obrin a nous mercats internacionals. Ambdós convidats tenen perfils professionals que comparteixen l’interès per comprendre i comunicar sobre el món que ens envolta i així s’ha posat de manifest en les respectives exposicions.

Liliana Acosta argumenta que les noves tecnologies s’han creat per ajudar, el problema és que tot avança molt ràpid i les nostres ments no són capaces d’entendre moltes vegades. És important entendre que els riscos ètics principals de la IA es planteja en la presa de decisions. Hem de pensar quines decisions es poden deixar per la IA i quines són les decisions que hem de prendre nosaltres com a humans.

La filòsofa i humanista digital defensa que la IA pot abastar molts factors que els éssers humans no podem abastar i referint-se a l`ètica en els sistemes d’IA, Liliana Acosta adverteix com demanarem a la IA ètica, quan nosaltres mateixos moltes vegades no som ètics?

D’altra banda, en el face to face d’avui divendres també s’ha posat l’accent en els problemes que generen la recopilació de dades personals per part de grans empreses i Agustí Sala comenta al respecte que es parla de dictadura de dades, dades que s’introdueixen a les màquines però la IA, al final, fa el que fem nosaltres. El cap d’Economia del Periódico de Catalunya ha introduït en el debat la necessitat d’una regulació perquè sempre hi haurà qui faci servir la IA amb dubtosa finalitat, diu. Liliana Acosta ha aprofitat la introducció del tema legislatiu i ha posat èmfasis en les declaracions d’intencions de la UE sempre dirigides a que no es violin els drets humans i la llei que es va presentar en 2019 al respecte. Tot just, quan es comença a legislar arriba la pandèmia en 2020 que ho va trastocar tot, explica i afegeix, que el llançament de ChatGPT el novembre de 2022 ja s’escapa de tota legislació. És molt difícil legislar quan els propis amos no saben cap a on evolucionarà el propi sistema.

Agustí ha aprofitat per preguntar a Liliana Acosta com a experta si cal humanitzar al robot o cal robotitzar a l’humà? Qüestió a la que ella contesta: cal humanitzar a l’humà.


 

Liliana Acosta és la fundadora de Thinker Soul, una consultora especialitzada en ètica, pensament crític i filosofia aplicada a empreses en procés de digitalització i aplicació de la IA. Aprendre a pensar ‘fora de la caixa’ ha estat el més gran valor que ha pogut aplicar al llarg de la seva carrera professional. Examina com les innovacions tecnològiques han transformat les nostres vides i les nostres identitats culturals investigant com la IA es relaciona amb la consciència i la moralitat.

Agustí Sala, treballa a El Periódico de Catalunya des de 1990 i és cap d’Economia des de 2017. També és autor dels llibres Tu dinero, després reeditat com a Guía práctica de inversión y ahorro, de Sucedió en Wall Street i de Sucedió en Wall Street 2, reeditat després com a Historias curiosas de los negocios i Secretos de Familia. A més, ha rebut diferents premis i reconeixements com el I Premi Clúster d’Eficiència Energètica 2014, el premio Club Español de la Energía, Electricidad 2009, el premi Joan Sardà Dexeus a la trajectòria professional 2008, el premi de periodisme Serrat i Bonastre 1997 i el premi Club Español de la Energía, Petróleo 1994.

Cornellà de Llobregat,
17 de maig 2024

Comparteix-lo: