Alfonso Alcántara, Motivador de professionals i equips des del rigor i l’humor. Top 10 Influencer d’Empreses per Forbes

Motivar no és donar ànims, motivar és donar motius i la Intel·ligència Artificial ja és el «gran motivador»

 …………………………

Potser el concepte que més s’ha pronunciat avui al Cornellà Creació Fòrum protagonitzat per l’Alfonso Alcántara és el concepte ‘motivar’. I és que el nostre convidat és defineix a si mateix com a motivador efectiu de professionals i equips i, a més, ho fa des del rigor i l’humor. Top 10 influencer d’empresa de Forbes, Premi Extraordinari de Psicologia i autor del llibre #SuperProfesional tómate tu vida profesional como algo personal són altres dels trets que podem dir d’ell.
 
Uns 160 assistents, entre ells directius, executius i representants del teixit econòmic i social del nostre territori, han estat testimonis de com l’Alfonso Alcántara pot aconseguir que la motivació, el treball en equip, el lideratge o la comunicació en l’àmbit laboral són clau perquè professionals i equips assoleixin els seus objectius i augmentin l’efectivitat. El nostre conferenciant afirma que motivar no és donar ànims, motivar és donar motius. L’ànim fluctua i la motivació dura.
 
En la seva intervenció, ha resumit en cinc les àrees de motivació. En primer lloc destaca la motivació per objectius-productivitat. Si vols tenir un equip motivat, ha d’obtenir resultats (suficients), afirma i recalca que si vols donar als teus empleats un motiu concret, posa’ls un repte.
 
En segon lloc menciona la motivació per Info-feedback i afegeix que el motivador més senzill per a la gent és el “feedbaak contingent”. La mera informació pot genera motivació. Si vols motivar, dades has de donar.
 
Com a tercera àrea de motivació assenyala la motivació per talent i desenvolupament. L’Alfonso Alcántara defensa en la seva conferència que enfocar-se a les fortaleses és motivador i un senyal d’agudesa. I entre els consells que dona als directius/executius/caps afegeix: no diguis als teus professionals que surtin de la seva zona de confort, ajuda’ls a fer-la més gran.
 
En quart lloc apareix la motivació per lideratge efectiu. Per motivar els teus col·laboradors no els demanis que “millorin la seva actitud”, guia’ls sobre el que poden fer de manera concreta per millorar, diu i recalca que per liderar amb motivació calen menys consells i més suports.
 
L’Alfonso Alcántara ens explica que la cinquena àrea és la motivació per relacions i col·laboració i aclareix que en l’empresa, el motivador més gran de la gent és una altra gent. Les competències socials són competències professionals i aconsella que, tot i que no siguis agradable, dissimula i siguis sociable.
 
De fet, diu, que són cinc els elements motivadors per aconseguir un objectiu intel·ligent: specific, measurable, achievable, relevant i time-bound (específiques, mesurables, assolibles, rellevants i temporals): No importa si veus el got mig ple o mig buit, importa si ho estàs omplint o buidant. Si vols estar més motivat, enfoca’t en omplir-lo.
 
Alfonso Alcántara introdueix la Intel·ligència Artificial (IA) en el seu camp dient que pot ser que la característica més humana de ChatGPT sigui inventar-se alguna cosa abans que dir “no ho sé”. A més, l’expert en motivació es pregunta: els robots motiven al talent? i ell mateix dona la resposta: els robots milloren els resultats i ajuden més als professionals que tenen menys habilitats.
 
Cal buscar el feedback més efectiu i recomana tres claus: separa moments de feedback positiu i negatiu, sempre agafa el més bo i, per últim, troba oportunitats per al feedback positiu i afegeix, si vols donar als teus treballadors un motiu concret… posa’ls un repte.
 
Per concloure la seva intervenció, l’Alfonso Alcántara aconsella als directius i caps que per motivar, no s’ha de demanar que el treballador millori la seva actitud sinó que és la responsabilitat del cap guiar als empleats sobre el que poden fer per millorar. Perquè liderar és més recolzar i guiar que convèncer.

Alfonso Alcántara, motivador de professionals i equips, porta més de trenta anys ajudant a persones a planificar i millorar professionalment. En 2020 va ser reconegut per Forbes com a un dels Top 10 influencers en la categoria d’empresa i també és habitual conferenciant TEDX. Va rebre el Premi Extraordinari de Psicologia per la Universitat de Granada. També és un col·laborador habitual en els mitjans de comunicació i té marca pròpia digital, @Yoriento, amb un fort impacte en milers de seguidors en xarxes socials. El seu llibre #SuperProfesional tómate tu vida profesional como algo personal amb pròleg del publicista Risto Mejide, constitueix tota una ajuda per assolir objectius, augmentar la motivació i l’efectivitat en l’àmbit professional.

També ha col·laborat en empreses com Telefònica, IBM, Google, Microsoft, Peugeot Espanya, Abanca, La Caixa, BBVA, Infojobs, Santillana, entre moltes altres a nivell nacional i internacional amb una capacitat molt valuosa per detectar i potenciar les habilitats i els recursos que fan prosperar als professionals i, en definitiva, a les seves empreses.

Cornellà de Llobregat,
11 d’octubre 2024

Comparteix-lo: