Face to face CCF: director del Fòrum d’Humanisme Esade, José Maria Lassalle i rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia

 

José Maria Lassalle: Per primera vegada l’ésser humà ha creat una tecnologia que li disputa la capacitat de pensar millor

Joan Guàrdia: Cal sortir de la desigualtat a la que la tecnologia ens aboca i l’única forma és la mirada humana

 …………………………

Analitzar i reflexionar sobre el que implica la irrupció de la Intel·ligència Artificial (IA) en la nostra societat ha estat la clau del Cornellà Creació Fòrum d’avui divendres que han protagonitzat l’escriptor, professor universitari i director del Fòrum d’Humanisme Tecnològic d’Esade, José Maria Lassalle i el rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia. Un face to face en què també ha intervingut l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, qui abans de donar pas als convidats ha posat èmfasi en la necessitat que l’avenç tecnològic estigui relacionat amb un progrés moral, fent al·lusió al moment de canvi que vivim del que ens assortirem si no perdem de vista els valors que ens fan avançar com a societat.

Per primera vegada en la història l’ésser humà ha creat una tecnologia que li disputa la capacitat de pensar millor que el propi ésser humà, sense les seves imperfeccions, explica José María Lassalle qui afegeix que la IA ha provocat una nova frontera per a la qual no tenim ni propòsit ni governança. L’ésser humà perd l’hegemonia sobre la capacitat intel·lectual. Per la seva banda, Joan Guàrdia manifesta que la ciència es veu limitada pel propi avenç tecnològic, i es pregunta, ara què fem?

Els nostres convidats d’avui han aprofundit en les desigualtats que genera l’impacte tecnològic. Lassalle insisteix que els dos grups socialment més vulnerables són la classe mitjana i els joves, ambdós exposats al populisme. La classe mitjana que percep la nostàlgia del passat que aconseguia la prosperitat i els joves que perceben la cancel·lació del futur. Segons el director del Fòrum d’Humanisme Tecnològic d’Esade, la clau està en l’educació infantil, en l’educació en edats primerenques. Ara, l’oferta educativa no dona valor afegit per a la relació que els més petits tindran amb la IA. Necessitem un canvi de paradigma, un canvi del model educatiu que ens aproximi millor a la vida per a entendre la seva complexitat. Calen eines que donin valor a l’aprenentatge. Aquest és el gran repte que tenim davant, puntualitza José Maria Lassalle.

Segons Joan Guàrdia, cal sortir de la desigualtat a la que la tecnologia ens aboca i l’única forma és la mirada humana. La manera de protegir-nos és la cultura i l’educació. Estem intentant formar a joves en un model no alienat amb les seves expectatives, necessitats, objectius i competències, conclou el rector de la UB.


José Maria Lassallle és doctor en Dret i professor de Filosofia del Dret en la Universitat Pontifícia de Comillas. Consultor i autor de nombrosos assajos i publicacions acadèmiques sobre pensament polític i filosofia anglosaxona. També és habitual en El País i en La Vanguardia i col·labora en Las mañanas de RNE i en Cadena Ser.

Joan Guàrdia és catedràtic d’Universitat a la Facultat de Psicologia de la UB i exerceix com a docent des de 1984 en els tòpics propis de la metodologia de recerca en psicologia. Doctor en Psicologia ha participat en més de trenta programes de doctorat i és professor convidat en diverses universitats i seminaris. Ha dirigit més de vint tesis doctorals i presentat més de 250 comunicacions en congressos i reunions científiques.

Cornellà de Llobregat,
13 de setembre 2024

Comparteix-lo: