Carlos Buesa, director general d’Oryzon, en la conferència d’avui divendres de la plataforma Cornellà Creació Fòrum

“No és realista voler crear una economia del coneixement en pocs anys. Requerirà tota una generació”

El Museu Agbar de les Aigües ha estat avui l’escenari d’una nova ponència en el marc de la plataforma de debat empresarial Cornellà Creació Fòrum. “La Biotecnologia a Espanya: cost, oportunitat i competitivitat en les economies del coneixement” és el títol de la ponència que el director general d’Oryzon, en Carlos Buesa, ha adreçat a prop d’un centenar d’empresaris presents en la cita. Buesa ha afirmat que haurem d’esperar al menys una generació per crear la tan esperada ‘economia del coneixement’, tot i que l’avanç dels darrers anys ha estat molt important. El també vicepresident d’Asebio i de CataloniaBio ha insistit, tanmateix, en la necessitat d’atreure inversions de capital privat mitjançant polítiques fiscals.
“Ara és el moment de posar les bases per a convertir-nos en un país pioner en l’aplicació de la innovació a l’economia, hem de ser els protagonistes de la tan esperada economia del coneixement”, explica Carlos Buesa qui no ha dubtat en afegir que “és just assenyalar que s’ha realitzat un esforç enorme. Tenim a la generació científica i tecnològica millor formada i les millors infraestructures de la nostra història, i en els últims 15 anys el sector ha crescut de manera vertiginosa. Si perseverem podem aconseguir-lo, no es construirà en un dia ni en dos, però si que haurà importants canvis en un termini de vuit o deu anys”.

El gran repte: fer més amb menys

El director general d’Oryzon també s’ha referit en la seva ponència a la conjuntura actual, assenyalant que en moments de crisis es produeixen “reptes importants que permeten replantejar les estratègies a qui han fet prèviament els deures. I hem de veure la crisi com una palanca d’oportunitats”.
El gran repte és “fer més amb menys, perquè trobar finançament s’ha tornat encara més difícil”. I, en el cas del sector biotecnològic, es tracta de fer créixer a les empreses per a consolidar-les i aconseguir que tinguin un pes específic en el marc econòmic. En aquest escenari és essencial “crear mecanismes per atreure la inversió privada, sobretot mitjançant polítiques fiscals. S’ha realitzat un esforç important des del sector públic, però ara hem de millorar el trinomi risc-rendibilitat-liquiditat i fer èmfasi en la fiscalitat perquè els inversors privats vegin a les companyies d’alta tecnologia com una opció interessant”.
Una altra de les opcions per a poder fer més amb menys i afrontar amb garanties els nous reptes, és “promoure convenis de col·laboració en un sector que està micronitzat, tant entre les empreses com entre companyies i entitats públiques”. Carlos Buesa creu en aquesta política d’aliances. I Oryzon és un clar exemple d’aquesta opció d’unió de forces amb empreses consolidades, com Laboratoris Ferrer o Laboratoris Reig Jofré, que ha permès desenvolupar projectes ambiciosos, en aquest cas en el camp de l’oncologia. Així mateix, la seva fusió amb Crystax Pharmaceuticals S.L., en 2009, ha demostrat que guanyar pes en el sector és possible i desitjable per a teixir companyies suficientment fortes i competitives.

veure video

Comparteix-lo: