Rigoberta Menchú: “Resulta molt difícil donar

una recepta per canviar el món però la cooperació

ens pot ajudar a aconseguir-ho”


Fa 20 anys que se li va atorgar el Premi Nobel de la Pau pel seu treball social i per la seva defensa en favor dels indígenes. Avui segueix sent una líder guatemalenca, defensora acèrrima dels drets humans

“Sens dubte, el món d’avui segueix sent de desigualtats, fet pel qual, amb profunda tristesa s’observa, encara i malgrat de la presa de consciència, polítiques de la comunitat internacional, distàncies significatives entre uns països i altres”. Aquesta ha estat una de les afirmacions que Rigoberta Menchú ha fet avui davant un aforament de més d’un centenar d’empresaris convocats per la plataforma de debat Cornellà Creació a L’Auditori de la ciutat. ‘Cooperació Internacional: eina per transformar el món’ ha estat el títol de la ponència de la Premi Nobel de la Pau. I és que la cooperació internacional és, sens dubte, un dels àmbits pels quals treballa la nostra convidada, sempre en primera línia de les lluites socials en el marc nacional i internacional.

Per a Menchú, aquesta realitat dibuixa no un món, sinó varis: el de la pobresa extrema, el de la pobresa i altre món que correspon al de l’absència de pobresa. “Són les desigualtats en aquest sentit les quals marquen les diferències, i en efecte, aquestes col·loquen a uns països en millors condicions i majors avantatges que uns altres en el concert de les nacions”, puntualitza. La Premi Nobel de la Pau designa la solidaritat com un dels valors suprems que ha vingut construint la humanitat. Rigoberta Menchú manifesta que l’esperit de la cooperació ha de prevaler, “el crit del no estem sols, del aquí estic i t’estenc la meva mà”, afirma.

Per a Menchú, “som, en el planeta terra i en el cosmos, interdependents pel que les relacions econòmiques, socials i polítiques, vistes com a processos, s’han de sustentar en aquest principi amb el propòsit de construir una cultura de cooperació per a la transformació de la realitat des d’una perspectiva d’equitat, igualtat i de dret a la coexistència i convivència no solament planetària sinó dels propis països a allò intern”. La fi última: viure en harmonia i equilibri i “la cooperació internacional, en aquesta perspectiva, és una eina per a això”, sentencia la nostra convidada.

El nostre fòrum rep avui la visita d’una lluitadora. Marcada per la pobresa que va viure en la seva infància i joventut Rigoberta Menchú va conèixer des de molt a prop la discriminació racial i la violenta repressió amb les quals les

classes dominants guatemalenques tractaven de contenir les aspiracions de justícia social dels camperols. Fidel als seus principis, va participar en 1991 en la preparació de la Declaració dels Drets dels Pobles Indígenes per part de les Nacions Unides. I és que la nostra ponent duu tota una vida treballant per aconseguir millorar les condicions de vida del poble indígena. En 1992 se li va atorgar el Premi Nobel de la Pau en reconeixement pel seu treball per la justícia social i reconciliació etno-cultural basada en el respecte als drets dels indígenes, coincidint amb el V Centenari de l’arribada de Colón a Amèrica i amb la declaració de 1993 com Any Internacional dels Pobles Indis. La Dra. Menchú s’ha postulat en dues ocasions (2007 i 2011) per a la presidència en les eleccions presidencials de Guatemala però no ha assolit arribar a la seva esperança de ser la primera dona electa a ocupar el càrrec. En l’actualitat és ambaixadora de Bona Voluntat de la UNESCO. Menchú va ser guardonada en 1998 amb el Premi Príncep d’Astúries de Cooperació Internacional.

Tot i que la finalitat de la nostra plataforma és tractar temes econòmics, en aquesta tercera edició del Cornellà Creació ens obrim així a altres debats polítics, socials i culturals amb l’objectiu d’afavorir l’amplitud de mires complementàries a l’àmbit estrictament econòmic. La plataforma Cornellà Creació organitzada per l’Ajuntament de Cornellà a través de PROCORNELLÀ, l’empresa municipal de Promoció Social, Urbana i Econòmica promou aquest nou cicle de ponències on el debat i la reflexió es converteixen en protagonistes. La iniciativa duu tres temporades sent el punt de trobada del teixit empresarial i en una oportunitat per conèixer vivències d’èxit, analitzar-les i generar iniciatives que puguin ser tot un referent per als empresaris de Cornellà i el seu entorn. Intervenen en el seu patrocini una trentena d’empreses entre les quals destaca Aigües de Barcelona com a patrocinador principal.

La presidenta de Microsoft Espanya ens visitarà el proper 18 de maig

María Garaña serà la propera convidada de la plataforma de debat Cornellà Creació Fòrum en un acte que tindrà com a escenari el Museu Agbar de les Aigües. Sota el títol “Noves tecnologies i desenvolupament empresarial” la presidenta de Microsoft Espanya ens farà partícips de les seves premisses sobre l’ús de les noves tecnologies en l’àmbit empresarial.

Llicenciada en Ciències Empresarials i Dret, Garaña es va incorporar a la firma en 2002 i va ser al juliol de 2008 quan va accedir a la presidència de Microsoft Espanya. Abans d’incorporar-se a la filial espanyola, Garaña va ocupar la Direcció general de Microsoft per al Con Sud de Llatinoamèrica i anteriorment era la directora d’Operacions i Màrqueting de Microsoft Mèxic.

La nostra pròxima ponent ha rebut el Premi a la Dona Directiva que lliura la Federació Espanyola de Dones Directives, Executives, Professionals i Empresàries (FEDEPE) i el Màster d’Or del Fòrum Alta Direcció.

Comparteix-lo: