logos
Juan Pablo Cardenal i Heriberto Araújo:
La clau per tal que una empresa tingui èxit 

a la Xina és arribar amb unamentalitat a llarg 

termini i amb una inversió estratègica


Aquestes manifestacions han estat fetes en l’acte de tancament de la quarta edició del Cornellà Creació Fòrum. I és que Juan Pablo Cardenal i Heriberto Araújo s’han convertit en els primers periodistes del món en investigar sobre el terreny l’expansió internacional de la Xina i els seus efectes. Ambdós han exposat davant d’uns 160 empresaris les seves reflexions sobre com la Xina aprofita la crisi per tal de convertir-se en referent econòmic del segle XXI, confirmant en la seva exposició les claus de la seva extensió i globalització. Quant la possibilitat de l’empresariat nacional per ubicar-s’hi allà, els nostres convidats adverteixen que es tracta probablement del mercat més difícil del món pels riscos que suposa, confirmen. La clau de l’èxit empresarial, pot ser, radica en arribar allà amb una mentalitat a llarg termini i amb una inversió estratègica i no oportunista, asseguren els nostres convidats. Autors del seu primer llibre “La silenciosa conquista de China”, ara al novembre han publicat el seu segon treball, “El imperio invisible”, en el qual aborden per primer cop les claus de l’èxit empresarial xinès en Espanya i en Europa, inclosos els seus vincles amb la criminalitat econòmica.
Dividit en quatre grans blocs temàtics, els dos periodistes han tractat qüestions com el procés de globalització de la Xina, la seva necessitat d’anar a la recerca dels recursos naturals pel món en desenvolupament i els projectes d’infraestructures que porten a terme. En el darrer bloc han tractat un dels aspectes que més ha suscitat l’atenció del nostre fòrum, com prosperen els negocis xinesos en Espanya, fent referència al contingut del seu segon llibre i als vincles de l’èxit empresarial xinès amb la criminalitat econòmica: des de l’emigració il·legal i l’explotació laboral, al contraban, al frau fiscal o el blanqueig de capital. Un avantatge competitiu que estaria rere la gran proliferació dels negocis xinesos, alhora que els competidors es veuen abocats al tancament per la crisis, segons els nostres convidats d’avui.
Juan Pablo Cardenal i Heriberto Araújo són periodistes, el primer, corresponsal a la Xina per l’Economista fins 2012; el segon, continua amb la corresponsalia per a la revista econòmica Capital, l’emissora França Internacional i per l’agència Notimex. Junts han fet una extensa investigació d’anys per 25 països 
Araújo i Cardenal han col·laborat també en mitjans internacionals de prestigi com la revista “Foreign Policy” edició d’EEUU, el “South China Morning Post” de Hong Kong, el setmanari “Bunshun” de Japó o el diari “El País”. Autors d’articles i blogs que mostren una mirada rigorosa sobre un fenomen que està canviant el món: l’ascens de la Xina i la seva “conquista” del planeta. Mirades particulars d’aquests dos periodistes sobre les raons per las quals Pequín s’apropa a Amèrica Llatina, sobre les conseqüències de l’arribada de la Xina a Àfrica i reflexions sobre si els xinesos salvaran la crisi que pateix Europa.
Més d’un miler de representants de la petita i mitjana empresa partícips del Cornellà Creació 2013
L’acte d’avui posa el punt i final a la quarta temporada del Cornellà Creació Fòrum. Una edició que culmina mantenim l’ interès entre l’empresariat de grans multinacionals però també de la petita i la mitjana empresa, tots donant el seu suport a la nostra plataforma de debat amb la seva presència als actes.
Varem iniciar la temporada el passat mes de febrer amb un cara a cara entre l’economista Dambisa Moyo i el professor d’Economia d’Esade,Josep M. Sayeras. A l’abril ens va visitar la presidenta de Siemens, Rosa García i al maig varem rebre un nou face to face entre l’advocatAntonio Garrigues Walker i el periodista Manuel Campo Vidal. Al juny va ser el torn de Ken Livingstone, ex alcalde de Londres i a l’octubre van acollir la visita de dos experts en comunicació i publicitat, el fotògraf Oliviero Toscani i Lluís Bassat.
En total han estat sis actes que han combinat amb perfecte equilibri els face to face amb el model de conferències ja habituals. També hem innovat en horaris, intercalant al llarg d’aquest 2013 els esmorzars i els dinars. Amb més d’un miler d’assistents al llarg de les sis cites programades per aquest 2013, també hem gaudit del recolzament d’empreses i executius de primer ordre i que formen part de l’entramat econòmic de Catalunya. Tot això ha estat possible, un any més, gràcies al seu suport d’ Aigües de Barcelona que continua sent el patrocinador principal. També ens patrocinen un any més La Caixa, Siemens, Oryzon i World Trade Center Almeda Park.
També hi apareixen com a empreses col·laboradores PIMEC, Elecnor, Novotel, G2, Ediciones Gráficas Rey, Ecoverd, Genser Control S. L., la Fundació per a l’Atenció de Persones Depenents, Clara Núñez, la Fundació El Llindar, CitiLab, el Consorci per a la Promoció i Dinamització del Comerç a Cornellà, Fons Formació, Einsmer o el Parc Esportiu Llobregat. Entren com a nous patrocinadors Cofidis i Aeball, l’Associació Empresarial de L’Hospitalet i Baix Llobregat. Entre les institucions que ens recolzen hi figuren també l’Àrea de Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona, el Col·legi d’Economistes i Innobaix. També comptem amb els suports de El Periòdic de Catalunya i Cadena Ser.

Comparteix-lo: