logos
Antón Costas: “Hem de veure la crisi com a una ‘oportunitat’ que hem d’aprofitar per reorientar l’estructura de la inversió productiva cap a les activitats industrials”
Sota el títol “Per tal que l’economia i l’ocupació funcionin. Propostes”, el president del Cercle d’Economia ha inaugurat avui el cinquè Cornellà Creació davant d’un fòrum amb més de 150 empresaris
Economista i Catedràtic d’Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona, Antón Costas ha fet referència en la seva conferència al consens entre experts i analistes que assenyalen que tot i que la recessió ja ha acabat, la recuperació de l’economia espanyola serà dèbil i fràgil. D’acord amb aquest consens, la crisi encara continuarà un temps prolongat, opina el nostre convidat d’avui.
Els arguments que utilitza per sostenir aquesta previsió són, d’una banda, una elevada desocupació, conseqüència de la inadequació de la legislació laboral. D’altra banda, un elevat sobreendeutament del sector privat que lastra el consum i la inversió i, per tant, el retorn al creixement i a l’ocupació. Costas també menciona en el seus arguments la dèbil competència de les empreses i la necessitat de reformes estructurals fortes i resistència social al canvi.
En la conferència, el president del Cercle d’Economia es planteja en quina mesura aquest consens es recolza en percepcions errònies o mites falsos sobre l’economia i les actituds socials al canvi, més que en l’anàlisi de les dades existents i de les tendències de fons de l’economia. Per tant, en quina mesura, la recuperació pot ser més ràpida o més extensa en el temps.
El nostre convidat d’avui exposa quatre posicions en la seva intervenció. La primera, l’economia espanyola pot ser la sorpresa del creixement econòmic europeu en 2014-2015.
La segona reflexió té a veure amb la necessitat de no esperar a endeutar-se per créixer. Segons Costas, hi ha dades que permeten sostenir que és possible que l’economia espanyola pugui desendeutar-se i créixer al mateix temps.
La tercera proposició convida a veure la crisi com a una “oportunitat” que s’ha d’aprofitar per reorientar l’estructura de la inversió productiva – distorsionada amb la introducció de l’euro a partir de 1999 – cap a les activitats industrials. La indústria continua sent el sector amb una major capacitat de millora de productivitat i ocupació. També calen polítiques que fomentin l’ambició per créixer. Així, també augmentaria la legitimitat social de la formació professional.
I com a quarta posició, Antón Costas adverteix que la desigualtat creixent és un perillós dissolvent de la cohesió social i un handicap per al funcionament eficient i estable de l’economia. És necessari renovar el pegament social que tota economia de mercat necessita per ser eficient i equitativa. Espanya necessita un nou contracte social que afavoreixi el creixement econòmic i el progrés social.
Aquestes manifestacions han estat fetes aquest migdia a L’Auditori de Cornellà en el transcurs del dinar-conferència que ha donat llum verda a la cinquena edició de la plataforma de debat empresarial Cornellà Creació Fòrum.
El recentment nomenat President del Cercle d’Economia sempre ha vinculat la seva feina a l’economia política dels processos de liberalització, la regulació i la competència. Investigador també de l’IREA, Institut de Recerca en Economia Aplicada Regional i Pública de la UB, va ocupar el càrrec de Defensor del Client a Endesa Catalunya i en 2006 va ser escollit President del Consell Assessor de la mateixa empresa.


Propers actes del Cornellà Creació Fòrum
  • Face to face entre María Gómez del Pozuelo, consellera delegada de Womenalia i el periodista Manel Fuentes, 14 de març a L’Auditori
       
Co-fundadora de Womenalia.com, María Gómez del Pozuelo ha posicionat aquesta xarxa social com a la primera de Networking mundial de dones professionals amb més de 250.000 usuàries. Finalista en els Cartier Women’s Initiative Awards 2013, mantindrà un cara a cara amb el periodista i polifacètic Manel Fuentes que en l’actualitat col·labora amb el Tot Gira de Catalunya Ràdio, presenta Tu cara me suena a Antena3, a més d’escriure periòdicament a El Periódico de Catalunya i a la revista Marie Claire. 
  • Esmorzar – conferència amb Pau García-Milà, 9 de maig al Museu Agbar de les Aigües
 
Amb només 17 anys va fundar eyeOs. Des de llavors ha aconseguit importants reconeixements. Pau és un magnífic comunicador amb tres llibres publicats. Entusiasta i tota una referència a nivell nacional i internacional en el camp del Digital Business.
  • Face to face entre l’exMinistra Cristina Garmendia i el director general d’Oryzon, Carlos Buesa, el 6 de juny
 
Ministra de Ciència i Innovació en el període 2008-2011, Cristina Garmendia és experta en innovació empresarial i emprenedoria. Actualment és membre del comitè assessor del Programa de Transformació Productiva del govern colombià. Aquest cara a cara posarà sobre la taula interessants punts sobre innovació ja que Garmendia comparteix escenari amb un altre gran nom del món de la investigació biotecnològica, el director general d’Oryzon, Carlos Buesa.
  • L’entrenador d’elit, Toni Nadal i el periodista Manel Fuentes, el 19 de setembre a les 13,30h al Museu Agbar de les Aigües
 
Després del parèntesi estiuenc, tornarem amb el tercer face to face de la temporada. El periodista, empresari i presentador Manel Fuentes tornarà a participar en el fòrum aquesta vegada compartint escenari amb Toni Nadal, preparador del seu nebot, Rafael Nadal. Les seves qualitats com a entrenador li atorguen àmplia visió empresarial que aplica en el sector hoteler, al qual es dedica reservant també temps per col·laborar amb la Fundació Iberostar.
  • L’economista Miguel Sebastián tancarà el programa de 2014 el 21 de novembre a les 9h a L’Auditori
 
Economista, professor i polític, Sebastián va ser Ministre d’Indústria, Turisme i Comerç durant el període 2008-2011. Actualment viu abocat a la seva faceta acadèmica i continua com a professor titular de Fonaments de l’Anàlisi Econòmic en la Universitat Complutense de Madrid.
Departament de Premsa Cornellà Creació Fòrum
93 474 02 02 ext. 1415

Comparteix-lo: