Cristina Garmendia: “Emprendre, evolucionar i expandir, tres lemes per a un projecte de país”
Carlos Buesa: “Innovació i tecnologia de frontera, la clau de la nostra futura competitivitat”


Avui el Cornellà Creació Fòrum ens deixa ítems sobre tecnologia i innovació, sobre ciència i biotecnologia, sobre projectes i empreses. I ha estat possible gràcies a les intervencions de Cristina Garmendia, Ministra de Ciència i Innovació en el període 2008-2011 i, en Carlos Buesa, Doctor en Ciències Bioquímiques i director general d’Oryzon, tot un referent internacional en matèria epigenètica i en biotecnologia. En les seves intervencions han parlat d’emprenedoria en I+D, de com gestionar els fracassos i els èxits en un sector d’altíssim risc posant com a exemple les experiències d’Oryzon i del grup Genetrix. Ambdós han analitzat l’època en la que Cristina Garmendia va ser ministra i el pas paral·lel d’Oryzon, de l’èxit a la supervivència, la recerca del finançament internacional en moments de retallades.

Els nostres convidats d’avui han repassat l’actualitat política en Espanya i en Europa. Han llençat reflexions sobre com hagués viscut Garmendia les retallades en Genetrix i com els ha viscut Carlos Buesa en Oryzon. Tots dos han analitzat com la innovació definirà el futur econòmic i com competir amb les grans potències com USA o la Xina.

Garmendia comparteix amb el fòrum visions més íntimes com, per exemple, com va viure el seu retorn al món empresarial després de la seva faceta política, entre d’altres experiències com per exemple com les visions d’una ex ministra pot ajudar a un projecte d’innovació, fent al·lusió a la seva col·laboració amb Colòmbia. Per Garmendia, la innovació exigeix capacitat creativa i voluntat d’arriscar. Sense noves idees no hi ha innovació però tampoc sense persones que aportin el seu talent, recursos i temps per a posar-les en pràctica. Per l’ex ministra és vital aconseguir reformes que incentivin tan l’emprenedoria en nous sectors de futur com en sectors tradicionals, a més de mesures que permetin expandir els nostres projectes a d’altres mercats: emprendre, evolucionar i expandir, tres lemes per a un projecte de país.

Buesa també ens ha transmès les seves inquietuds, com ha viscut l’evolució de la seva empresa des de la seva creació en l’any 2000. Una biofarmacèutica líder internacional en l’àrea de l’Epigenètica amb programes en Fase Clínica per al tractament de càncers hematològics. Menciona també com ha viscut el recent acord amb Roche i quin són els seus reptes més immediats. Pel director general d’Oryzon, la innovació i la tecnologia de frontera són la clau de la nostra futura competitivitat.

Experta en innovació empresarial, Garmendia com a titular del Ministeri de Ciència i Innovació va aconseguir algunes de les principals reformes en la I+D+i del país i, durant el seu mandat, es va donar un pas cap a endavant en la modernització dels instruments estatals de foment i finançament de la I+D, entre d’altres avanços. Actualment presideix el grup biotecnològic, Genetrix i la cotitzada hispano-alemana SYGNIS, a més de formar part del Consell d’Administració d’Everis, Ysios, Pelayo i Corporació Financera Alba. També és promotora i consellera de la xarxa social Bananity. La seva visió emprenedora ha estat reconeguda amb diversos premis a la investigació i a la innovació empresarial. De fet, en l’actualitat és membre del comitè assessor internacional del Programa de Transformació Productiva del govern colombià.

En Carlos Buesa està al capdavant d’Oryzon, empresa pionera del sector biotecnològic espanyol que treballa en el descobriment de biomarcadors per al desenvolupament de teràpies innovadores en oncologia i desordres neurològics. La biotecnològica ubicada a Cornellà viu un moment dolç després del recent acord amb la farmacèutica Roche per desenvolupar i comercialitzar fàrmacs per combatre el càncer a partir de les investigacions de la firma catalana.

Propers actes del Cornellà Creació Fòrum
  • L’entrenador d’elit, Toni Nadal i el periodista Manel Fuentes, el 19 de setembre a les 13,30h al Museu Agbar de les Aigües
 
Després del parèntesi estiuenc, tornarem amb el tercer face to face de la temporada. El periodista, empresari i presentador Manel Fuentes tornarà a participar en el fòrum aquesta vegada compartint escenari amb Toni Nadal, preparador del seu nebot, Rafael Nadal. Les seves qualitats com a entrenador li atorguen àmplia visió empresarial que aplica en el sector hoteler, al qual es dedica reservant també temps per col·laborar amb la Fundació Iberostar.
  • L’economista Miguel Sebastián tancarà el programa de 2014 el 21 de novembre a les 9h a L’Auditori
 
Economista, professor i polític, Sebastián va ser Ministre d’Indústria, Turisme i Comerç durant el període 2008-2011. Actualment viu abocat a la seva faceta acadèmica i continua com a professor titular de Fonaments de l’Anàlisi Econòmic en la Universitat Complutense de Madrid.
Una trentena d’empreses recolzen el Cornellà Creació 2014
Des de la nostra primera edició varem rebre el recolzament d’empreses i executius de primer ordre que formen part de l’entramat econòmic de Catalunya. Un any més tornen a renovar el seu suport Aigües de Barcelona que continua sent el patrocinador principal. També comptem un any més amb la Caixa, Siemens, Oryzon, Word Trade Center Almeda Park o amb El Periódico de Catalunya.
Altres empreses col·laboradores són Elecnor, Novotel, Cofidis o Genser Control. Entre les institucions que ens donen suport hi figuren Pimec, ACCID, Fundació per a l’Atenció a Persones Dependents, Fundació El Llindar, Diputació de Barcelona, el Col·legi d’Economistes de Catalunya o Innobaix.
Com a noves incorporacions per a 2014 apareixen Sharp, Catalunya Empresarial, Grafiks o ACCID. I com a empreses vinculades amb Cornellà comptem amb Ediciones Gráficas Rey, Clara Núñez, Citilab, Consorci per a la promoció i dinamització del comerç a Cornellà, Einsmer, Parc Esportiu Llobregat.
Departament de Premsa Cornellà Creació Fòrum
93 474 02 02 ext. 1415

Comparteix-lo: