cornellà creació

Javier Reverte: “Viatjar és molt més que marxar. El viatge està relacionat amb la sensorialitat

Paco Nadal: “El turisme és una activitat necessària però s’ha de saber gestionar correctament

La relació entre els milers de turistes que es mouen anualment per tot el món manté una estreta relació amb al PIB mundial. I és que el turisme s’ha deixat de veure com a mer sector de serveis, per considerar-se un veritable motor econòmic per a un territori. Però la paraula ‘turisme’ ens indueix a la reflexió i al replantejament de tot allò que l’envolta: motivacions per viatjar, pros i contres del turisme de masses, caminar cap a un turisme més sostenible, la relació amb les noves tecnologies, el viatge com a fenomen econòmic i social… Sobre totes aquestes qüestions ens han parlat avui dos experts en el relat de viatges, els escriptors i periodistes, Javier Reverte i Paco Nadal. Un acte presentat per la directora de Ràdio Cornellà, la també periodista Mireia Navarro.

Per Javier Reverte, viatjar és una manera de viure. Es tracta d’un dels autors més prolífics en el camp de la literatura de viatges. Acaba de presentar el seu darrer llibre, El hombre de las dos patrias, que relata el seu viatge a Algèria per retrobar-se amb la vida de l’escriptor francès Albert Camus. Reverte ens ha explicat en aquest face to face que per ell, viatjar és marxar sense saber que trobaràs en el teu camí, sortir de la teva vida quotidiana. Viatjar està relacionat amb la sensorialitat, és a dir, el viatge et transporta cap a una realitat sensual on guanya partida tot allò sensorial.

Per la seva banda, Paco Nadal ens ha aportat la seva visió com a periodista de viatges. Col·laborador en El Viajero, suplement del diari El País o del programa La Ventana de Cadena Ser, Nadal també es dedica la presentació i direcció de documentals en Canal Viajar. Segons les seves paraules, viatjar significa trencar fronteres i és igual de la forma en la qual es faci, si llançant-se a l’aventura amb la motxilla o amb un grup organitzat, tota forma de viatge és lloable sempre i quan sigui per aprendre.

Tots dos coincideixen en definir el turisme com a un sector de negoci. El turisme representa l’11% del PIB del país i una de cada set persones es mou per turisme, argumenta Paco Nadal. Els nostres convidats adverteixen que, tot i que el turisme és el motor econòmic de moltes regions, la clau està en gestionar-ho de forma adequada. Precisament és el problema de molts indrets que han mort d’èxit turístic derivant, com a conseqüència, en la fugida de la població autòctona de la zona i en la qualitat dels serveis que s’ofereixen.

En les seves intervencions ambdós convidats també han testimoniat com les noves tecnologies han canviat les formes de viatjar. Tan abans de marxar, la manera de viure l’escapada o, fins i tot, les formes d’explicar-ho quan es torna. Degut a l’impacte de les xarxes socials, les formes de contractar allotjament des de Internet o de buscar opinions de viatgers que narren les seves experiències.

Ha estat un cara a cara entre aquests dos experts que tot just acaben d’arribar de les seves darreres peripècies: Javier Reverte de la regió d’El Congo i Paco Nadal d’Alemanya. Davant un fòrum amb més de cent cinquanta persones, han parlat de turisme intercalant les seves anècdotes personals i convidant a tots a gaudir dels viatges, independentment de la destinació.

Comparteix-lo: