cornellà creació“L’escriptora, Elif Shafak i el periodista, Marc Marginedas, posen el punt i final al Cornellà Creació 2016”

Elif Shafak: “En un moment de la història, quan l’oposició ha estat intimidada, els drets de les dones s’han convertit en centre de la resistència”

Marc Marginedas: “Putin ha llençat una campanya per crear una realitat paral·lela, en la qual, les mentides flagrants són presentades com a fets”

Durant massa temps, a Turquia la democràcia ha retrocedit a una velocitat desconcertant. D’altra banda, a Rússia, la llibertat d’expressió ha deixat d’existir. Ambdues afirmacions són dels dos convidats d’avui del Cornellà Creació Fòrum, en el marc del darrer acte de la temporada 2016. La primera sentencia pertany a l’Elif Shafak, novel·lista i una de les escriptores turques més influents del moment. La segona, és del periodista Marc Marginedas, actualment corresponsal a Moscou i qui va ser segrestat durant sis mesos per l’Estat Islàmic en 2013. I és que els nostres ponents ens han parlat avui, sincerant-se sobre la veritable situació que es viu a zones de conflicte que coneixen molt de prop, com Turquia o Rússia, des d’un prisma des del qual, només ells, poden parlar arran les seves experiències vitals.

Sota el títol ‘Turquia i Rússia: l’auge de les democràcies no lliberals’, els nostres convidats ens han transmet la visió d’aquetes dues societats. L’Elif Shafak confessa obertament que Turquia és un país fascinant però que porta molt temps amargament polititzat. Les dones allà, explica en la seva intervenció, estan en el centre de l’oposició política i del canvi social. En la última dècada, s’ha augmentat de forma alarmant la violència domèstica, els assassinats per honor i els casos de femicidi. És un país patriarcal i sexista, afirma Shafak. Però la nostra convidada d’avui, afegeix que les dones, en termes generals, viuen un moment de clara resistència. No només en Turquia, sinó en tot l’Orient Mitjà s’està desenvolupant una Guerra de Gènere, sentencia l’escriptora qui defensa el naixement d’un moviment agermanant dones de tot el món, unides pels valors de la igualtat de gènere.

En la seva intervenció, Marc Marginedas ha explicat que a Rússia la llibertat d’expressió no existeix. El regiment de Putin ha iniciat una campanya per construir una realitat paral·lela, fent servir els mitjans de comunicació poderosos adreçats al públic estranger. Aquests continguts formen una opinió pública llunyana de la realitat, més propera a un clima de por i repressió. Marginedas en la seva intervenció ha alertat de l’assetjament al qual són sotmesos els periodistes i l’interès del govern per controlar els mitjans de comunicació.

El nom d’Elif Shafak està vinculat a la història traumàtica de Turquia, tema que aborda sempre en els seus llibres. Fins i tot, va ser acusada d’insultar la ‘identitat turca’ d’acord amb l’article 301 del Codi Penal Turc per fer referències al Genocidi armeni a través d’un personatge fictici de la novel·la Baba ve Piç (la bastarda de Estambul), resultant finalment absolta. Shafak presenta aquests dies el seu darrer llibre Las tres pasiones, que indaga el paper de la dona en una societat en la qual la llibertat no és un bé comú. Actualment viu entre Londres i Estambul i col·labora amb diferents mitjans de comunicació turcs, anglesos i estatunidencs.

D’altra banda, la labor periodística d’en Marc Marginedas, sempre ha estat relacionada amb les cròniques en zones de conflicte bèl·lic. Actualment treballa des de Moscou per a El Periódico de Catalunya. Entre 2002 i 2015 va ser enviat especial per cobrir les guerres de l’Iraq, l’Afganistan, Pakistan, sud del Líban, entre Hizbulà i Israel, Darfur, els atemptats jihadistes a Londres del 2005, els atemptats contra Charlie-Hebdo a París del 2015, les primaveres àrabs a Tunísia, Líbia i Síria.

Tanquem l’edició de 2016 amb més d’un miler de seguidors

L’acte d’avui posa el punt i final a la setena temporada del Cornellà Creació Fòrum. Una edició que culmina mantenint l’ interès de l’empresariat de grans multinacionals però també de la petita i la mitjana empresa del nostre entorn. Vàrem iniciar la temporada en el mes de gener amb la visita de Romano Prodi. En el mes de març ens van visitar Domingo Jiménez Beltrán, President de la Fundació Renovables i Jaime Martín Juez, Director Corporatiu de Seguretat i Medi Ambient de Repsol. La cultura va ser la protagonista en el mes d’abril amb les intervencions de l’escriptor i periodista, Javier Reverte i Paco Nadal. Javier Chércoles, director del The Simon Project va ser el nostre protagonista al mes de juny. A l’octubre va ser el torn de Kim Faura, alt directiu de Telefònica per donar el relleu a l’acte d’avui protagonitzat per l’Elif Shafak i en Marc Marginedas.

Ara ja estem preparant la propera trobada que serà el 13 de gener. Tindrem com a convidat en Moisès Naím, il·lustre pensador i president del Grupo de los Cincuenta (G50) i un dels columnistes més llegits en llengua espanyola. Serà la primera cita d’una octava edició del Cornellà Creació Fòrum que vindrà carregada de novetats i de conferències interessants.

Comparteix-lo: