cornellà creació

Moisés Naím: “Al segle XXI el poder és més fàcil d’obtenir, més difícil de mantenir i més fàcil de perdre

Afirmació de l’analista internacional i un dels columnistes més llegits en llengua espanyola, en el marc de la inauguració del Cornellà Creació 2017

El reconegut analista polític i econòmic, Moisés Naím, ha donat llum verda a l’octava edició del Cornellà Creació, un dels columnistes més llegits i més influents del panorama internacional. La visita del nostre convidat ha coincidit amb l’estrena avui mateix de ‘El Comandante’, sèrie creada i produïda per Naím, una història de ficció basada en la vida d’Hugo Chávez.

En la seva intervenció, Naím ens ha brindat la seva perspectiva sobre els darrers i més transcendents canvis que està experimentant el món, d’enorme impacte en l’economia, en les empreses i en les relacions internacionals. Tot en un acte presentat per Antón Costas, qui ha presidit el Cercle d’Economia de 2013 fins desembre de 2016 i qui també va ser conferenciant de la cinquena edició del Cornellà Creació. En paraules d’Antón Costas, s’ha de llegir a Moisés Naím per entendre què està passant al món.

Repensar el món

Moisés Naím ha repensat el món avui a L’Auditori de Cornellà des de la seva posició privilegiada com a un dels observadors globals més influents i columnista en els principals diaris d’Amèrica Llatina, EEUU i d’Europa. La seva veu sobre les grans crisis i les transformacions del segle XXI és presa en consideració pels principals amb més poder. Temàtiques com la situació a la Xina, els límits sobrevinguts dels poderosos, la recessió econòmica global i la vacil·lant recuperació, els problemes d’una Europa envellida, dividida i insegura, el retorn de les identitats, etc.

De tot el que està passant al segle XXI, Moisés Naím enumera cinc canvis com a principals. Els atemptats de l’11 de setembre de 2001; l’11 de desembre del mateix any, quan la Xina passa a formar part de l’Organització Mundial del Comerç i es converteix en uns dels jugadors principals; la crisi financera de 2008; l’arribada de Donald Trump a la presidència dels Estats Units i, per últim, el procés de mutació del poder cada cop més accelerat.

Segons el nostre convidat d’avui, en el segle XXI el poder s’ha fet més fàcil d’obtenir, més difícil de mantenir i més fàcil de perdre. En la seva intervenció ha dedicat especial menció a Donald Trump com a exemple d’una categoria de mandatari de tendència global i molt propera al ‘populisme’ vist com a estratègia per arribar al poder. Naím ha mencionat algunes de les característiques d’aquest tipus de líders polítics com per exemple, el fet que en l’essència del seu missatge, apareixen com a representants del poble, fan ús de la polarització i crispació de la rivalitat política, necessiten un enemic extern, creuen en ells mateixos i deslegitimen els mitjans de comunicació, entre altres.

Escriptor veneçolà, és un dels comunistes més llegits en llengua espanyola i autor d’una dotzena de llibres sobre economia i política internacional. Els més recents ‘Repensar el Mundo’ (2015) i ‘El Fin del Poder’ (2013). Dirigeix el seu mateix programa Efecto Naím, que es transmet en EEUU i Llatinoamèrica.

Propers Actes

Avui hem encetat el vuitè cicle del Cornellà Creació Fòrum (CCF) carregat de novetats. D’una banda, nous ponents de primer nivell especialitzats en diferents temàtiques. D’altra, mantenim la combinació de conferències individuals amb els cara a cara i també les tres ubicacions habituals: L’Auditori de Cornellà, el World Trade Center Almeda Park i el Museu Agbar de les Aigües. L’engranatge perfecte per enriquir-nos amb les sis noves trobades gràcies, un any més, al recolzament de gairebé una trentena d’empreses entre les quals destaca Aigües de Barcelona, com a patrocinador principal del Cornellà Creació Fòrum.

    • 17 de març a les 13.30h – Museu Agbar de les Aigües Face to face:

Bisila Bokoko, Directora Executiva de la Cambra de Comerç d’Espanya-EEUU en Nova York (2005-2012).

Aktham Habbaba, Delegació Territorial Institut Espanyol de Comerç Exterior (ICEX).

  • 5 de maig a les 13.30h – WTC Almeda Park

Jorge Wagensberg, professor, investigador científic i escriptor.

  • 9 de juny a les 13.30h – WTC Almeda Park Face to face:

Mónica Moro, Directora General Creativa McCann Espanya.

Enrique Burgos, Precision & CRM Marketing Manager per a Europa Occidental de Coca-Cola.

  • 6 d’octubre a les 9h – Museu Agbar de les Aigües Face to face:

Sarah Harmon, Directora Linkedin Talent Solutions Espanya i Portugal.

Fernando Trias de Bes, expert en estratègia i nous models de negoci.

  • 17 de novembre a les 13.30h – L’Auditori de Cornellà

Daniel Innerarity, Director de l’Institut de Governança Democràtica.

Comparteix-lo: