cornellà creació

Daniel Innerarity, Catedràtic de Filosofia Política, investigador Ikerbasque en la Universitat del País Basc i director de l’Institut Globernance

Tenim dues notícies, una bona i una altra dolenta: la bona és que el futur d’Europa està a les nostres mans, la dolenta és que el futur d’Europa està a les nostres mans”

El projecte europeu es troba en una cruïlla. Els procediments que ens han servit fins ara, resulten d’escassa utilitat, del que és bona prova el creixement desafecte, el Brexit i l’auge del populisme anti-europeu. Hem de tornar a pensar Europa, reformular la seva legitimitat, reformar els seus procediments de decisió, avançar cap a una Europa social i tornar a situar-la en el context de les seves responsabilitats globals, paraules de Daniel Innerarity avui en la seva conferència ‘El futur d’Europa’, una intervenció que coincideix amb la publicació imminent del seu nou llibre ‘La democràcia en Europa’.

Daniel Innerarity és el director de l’Institut de Gobernança Democràtica, Globernance, un centre de reflexió, investigació i difusió del coneixement per millorar la feina de govern en tots els seus nivells i dimensions. Precisament Innerarity és un estudiós de les transformacions culturals i polítiques de les societats del coneixement i reflexiona sobre la innovació dels sistemes de govern, la democràcia i la globalització.

 

‘El futur d’Europa’

Aquest és el títol de la conferència d’avui impartida per Innerarity en un moment, segons ell, de canvi d’època que requereix una transformació radical de la política, que ja no pot limitar-se a administrar l’estancament. La filosofia política està cridada a transformar la democràcia fent-la més complexa, tornant-la a pensar en un context caracteritzat per una triple complexitat: la que procedeix del creixent nombre d’actors que participen en ella de manera interdependent, la de les lògiques (eficàcia, legitimitat, solidaritat, prevenció) i els temps (financer, constitucional, comunicatiu, mediambiental) que han de ser tinguts en compte i la legitimitat que es deriva dels coneixements que cal mobilitzar per prendre les decisions oportunes.

En la seva intervenció Innerarity confessa: Tenim dues notícies, una bona i una altra dolenta: la bona és que el futur d’Europa està a les nostres mans, la dolenta és que el futur d’Europa està a les nostres mans. Així, en la seva intervenció ens fa reflexionar sobre qui realment governa a Europa, sobre el nou horitzó d’Europa, sobre la seva relació amb la resta del món. També ens parla del dèficit d’intel·ligibilitat, sobre l’Europa després del Brexit i sobre l’Europa social entre altres temàtiques.

Tot en un context actual coincidint amb la publicació imminent del seu nou llibre ‘La democràcia d’Europa’ i amb la commemoració del Dia d’Europa el proper 9 de maig. Innerarity és autor d’altres llibres amb guardons de renom. Entre els més recents figuren ‘La política en tiempos de indignación’ (2015), ‘Un mundo de todos y de nadie’ (2013), ‘La democracia del conocimiento’ (2011) o ‘El futuro y sus enemigos’ (2009), a més de molts articles publicats gràcies a les seves habituals col·laboracions en diversos mitjans de comunicació.

 

Propers Actes

  • 9 de juny a les 13.30h – WTC Almeda Park

          Face to face:

          Mónica Moro, Directora General Creativa McCann Espanya.

          Enrique Burgos, Precision & CRM Marketing Manager per a Europa Occidental de Coca-Cola.

  • 6 d’octubre a les 9h – Museu Agbar de les Aigües

           Face to face:

           Sarah Harmon, Directora Linkedin Talent Solutions Espanya i Portugal.

           Fernando Trias de Bes, expert en estratègia i nous models  de negoci.

  • 17 de novembre a les 13.30h – L’Auditori de Cornellà

          Jorge Wagensberg, professor, investigador científic i escriptor.

 

Cornellà de Llobregat, maig de 2017.

Comparteix-lo: