cornellà creació

Face to Face:

Face to face entre la Premi Príncep d’Astúries en Ciències Socials 2013 i un dels arquitectes amb major projecció internacional

Saskia Sassen: “La ciutat és un espai complex però incomplet”

Luis Vidal: “Els aeroports són les catedrals del segle XXI”

A qui pertany la ciutat?, amb aquest interrogant han obert els nostres convidats d’avui un Cornellà Creació centrat en el present i el futur de les nostres urbs, sense oblidar les grans amenaces i l’anàlisi del grau d’implicació que tots tenim, com a ciutadans, en els seus canvis. Un acte que ha presentat el gerent de Planificació i Gestió Urbanística de Procornellà, l’empresa municipal de Promoció Social, Urbana i Econòmica de l’Ajuntament de Cornellà.

Per la sociòloga Saskia Sassen, la ciutat és un espai complex però incomplet. Precisament en aquesta combinació és un radica la seva capacitat per sobreviure a través del temps, ha assegurat l’experta en globalització. La Premi Príncep d’Astúries de Ciències Socials 2013, ha centrat la seva intervenció en exposar els desafiaments que tenen avui dia les metròpolis i ha posat com a exemple Barcelona, una ciutat gairebé aclaparada per una invasió de franquícies que van destruint el comerç local. D’altra banda, aquesta renovada importància de la ciutat, obre vectors econòmics i culturals que enforteixen l’economia urbana. La investigadora ha qüestionat davant del fòrum, com manejar aquestes contradiccions.

Segons Saskia Sassen, la valorització de la ciutat ha arribat a dimensions inesperades que val la pena analitzar per veure com una ciutat mitjana pot posicionar-se més fortament en aquesta xarxa de ciutats, una xarxa que travessa fronteres de tota mena.

Pel seu interlocutor, en aquest nou model de ciutats transformadores i globalitzades, els aeroports es posicionen com a porta d’entrada vital. Els ciutadans de les ciutats globals conflueixen en els aeroports, que són mini-ciutats o megaciutats, ha afirmat l’arquitecte Luis Vidal.

En paraules d’un dels arquitectes amb major projecció internacional, els aeroports són el lloc de trobada, d’activitat, però sobretot, són la primera i última imatge que una persona es porta d’una ciutat, de vegades d’una nació. Fins i tot, si el passatger està en trànsit, és l’única imatge que es porta del país. Així, Luis Vidal no ha dubtat en qualificar els aeroports com les catedrals del segle XXI i ha posat com a exemple el de Heathrow (Londres) que connecta avui dia amb 194 destinacions i una vuitantena de països o la T4 de l’Aeroport de Barajas, terminal que defineix com a porta de i a Llatinoamèrica, concentrant en les seves pistes el major nombre de vols procedents i amb destinació a aquest continent de tot el món.

…………………………

Saskia Sassen és especialista en urbanisme, immigració, globalització… És tot un referent per la seva contribució i aportacions en el desenvolupament i disseny de les ciutats contemporànies i per concebre el terme ‘La ciutat global’. Professora de Sociologia en la Universidad de Columbia, Sassen assessora organismes internacionals. Autora de vuit llibres i coautora d’altres tres, també col·labora amb mitjans de comunicació de ressò internacional.

Luis Vidal és un arquitecte de gran prestigi. El seu estudi de reconeixement internacional, luis vidal + arquitectos, proporciona respostes innovadores i de qualitat gràcies a la seva visió emprenedora de l’arquitectura. Tot un referent en el disseny d’aeroports, centres hospitalaris i edificis d’oficina. Entre les seves obres destaca la multiguardonada Terminal 2 de l’Aeroport de Heathrow. Entre els compromisos actuals figura l’ampliació de l’Aeroport AMB de Santiago de Chile, en col·laboració amb ADPI, l’ampliació de la terminal internacional de l’Aeroport de Boston o el disseny per al desenvolupament del port espacial de Front Rage (Denver, Colorado), associats amb l’empresa d’enginyeria i arquitectura nord-americana HDR, entre molts altres.

Comparteix-lo: